Ontzield lichaam Fidel Castro al gecremeerd
27 Nov 2016, 00:54
foto
Universiteitsstudenten rouwen om het heengaan van de legendarische leider van de Cubaanse revolutie, Fidel Castro. (Beeld: Cubaanse Staatstelevisie)


Het ontzielde lichaam van de Cubaanse legendarische leider, Fidel Castro, is zaterdag gecremeerd. Dit is gebeurd volgens zijn eigen wensen in besloten kring. Op 29 november is er een bijeenkomst voor buitenlandse gasten. Op zondag 4 december zal een grote herdenkingsbijeenkomst worden gehouden in Santiago de Cuba. Zijn as, die eerst dagenlang een ronde maakt door Cuba, zal die dag ook worden bijgezet in privésfeer.

In Cuba is een rouw van negen dagen afgekondigd. Alle openbare festiviteiten zijn afgelast. Raúl Castro, president van Cuba, maakte op de staatstelevisie de dood van zijn oudere broer bekend. Terwijl in Cuba de straten verlaten zijn, viert de Cubaanse gemeenschap in Miami feest. Wereldwijd is er gereageerd op de dood van Fidel Castro, de personificatie van de Cubaanse revolutie. Terwijl hij door velen als een held is neergezet, werd hij aan de andere kant afgeschilderd als dictator.

In een verklaring zegt de regering, onder leiding van president Desi Bouterse, dat Castro een van de grootste wereldleiders van de afgelopen eeuw is. Hij heeft zich onbaatzuchtig ingezet voor onderdrukte volkeren en voor de Derde Wereldlanden in hun strijd voor bevrijding, nationale onafhankelijkheid, erkenning van de nationale soevereiniteit van landen, gelijkheid en ontwikkeling van de volkeren van de ontwikkelingslanden. Fidel Castro was ook van grote betekenis voor Suriname. Verwezen wordt naar het grote aantal Cubaanse artsen, dat ter beschikking is gesteld sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw. Veel Surinamers zijn afgestudeerd met Cubaanse beurzen, terwijl anderen nu nog studeren aan Cubaanse universiteiten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May