Haïti: Politie en aanhangers presidentskandidaten botsen
24 Nov 2016, 12:57
foto
Aanhangers van Maryse Narcisse zijn ervan overtuigd dat ze heeft gewonnen. (Foto: AFP)


In Haïti is het tot botsingen gekomen tussen de politie en aanhangers van presidentskandidaat Maryse Narcisse. De gemoederen lopen hoog op terwijl het land wacht op de resultaten van de zondag gehouden verkiezingen.

Zowel de partij van Narcisse als die een andere presidentskandidaat, Jovenel Moise, claimen de overwinning. Maar de officiële resultaten worden op zijn vroegst op zondag 27 november verwacht.

Het tellen van de stemmen bij de verkiezingen is vaak traag, maar is dit keer nog trager door de wijdverspreide schade die orkaan Matthew begin oktober heeft veroorzaakt. De kiezers in Haïti hebben gestemd voor een nieuwe president, nieuwe parlementsleden en regionale bestuurders.

Aanhangers van Narcisse en haar Fanmi Lavalas partij hebben maandag en dinsdag met steunen gegooid en banden in brand gestoken in de hoofdstad Port-au-Prince. Verkiezingsambtenaren hebben tot kalmte gemaand en opgeroepen geduld te betrachten, terwijl het tellen wordt voortgezet. Ze hebben gezegd dat meer dan de helft van de stembussen van verafgelegen gebieden de hoofdstad nu hebben bereikt. Ze hebben het publiek ook gewaarschuwd niet te geloven in was zij "pseudo-resultaten" noemen.

Zevenentwintig kandidaten strijden om de hoogste functie in het land. De verkiezingen in Haïti zijn vaker uitgesteld en zijn meer dan een jaar na de laatste gehouden. De resultaten van de in oktober vorig jaar gehouden verkiezingen zijn nietig verklaard na beschuldigingen van wijdverbreide fraude. Volgens waarnemers zijn de verkiezingen van zondag relatief vlot verlopen.

Voorstanders van Moise van de Parti Haitien Tet Kale hebben zelfs sms-berichten verzonden met de boodschap dat een tweede rond niet nodig zou zijn gezien de omvang van zijn (Moise’s) voorsprong. Volgens de Haïtiaanse grondwet moet er een tweede beslissende verkiezingsronde worden gehouden als geen van de presidentskandidaten meer dan 50% van de stemmen krijgt.

Wie ook wint, zal de uitdaging hebben om het land dat geteisterd is door natuurrampen, weer op te bouwen. Orkaan Matthew heeft begin oktober meer dan 90% van sommige zuidelijke gebieden van Haïti vernietigd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May