Chinese top modeontwerpster in Suriname
24 Nov 2016, 06:18
foto
Modellen tonen enkele Chantel Gong ontwerpen tijdens de Mercedes Benz and Fashion Week in Beijing. (Foto’s: Getty Images)


De Chinese modeontwerpster Gong Hangyu arriveert vandaag in Suriname voor een driedaags werkbezoek. Gong is één van China’s beste fashion designers van de Chipao, de Chinese vrouwenkleding uit één stuk. Zij houdt lezingen over deze kledingstijl voor geselecteerde groepen, zoals Surinaamse modeontwerpers. Tijdens de ‘Asian Night’ van de Chinese ambassade zullen enkele Surinaamse modellen een modeshow lopen in haar Chipao ontwerpen.

Gong is erg enthousiast over haar eerste bezoek aan Suriname. Zij heeft wel eerder van het land gehoord, vertelt zij vanuit Beijing aan Starnieuws. De Chipao (ook wel Qipao of Cheongsam genoemd) is één nauwsluitende jurk en kenmerkt zich door de ronde opstaande kraag en meestal korte mouwtjes. De stijl vertelt mede het verhaal van China’s geschiedenis. “Moderne Chipao is klassiek, chique, pasvorm, delicaat, en in staat om zowel de vrouwelijkheid en de kracht van moderne vrouwen weer te geven”, zegt Gong. Zij vindt het woord traditioneel niet geschikt om deze Chinese modestijl te omschrijven. China kent heel veel creatieve modeontwerpers tegenwoordig. “Hun stijlen zijn zeer divers. Toch, de Chipao is iets dat verankerd is in de Chinese cultuur. En ik wil deze pracht integreren in moderne ontwerpen.”

Lopen is anders
Warda Marica, fashion director van Suriname ‘N Style vindt het bijzondere aan Gongs ontwerpen de manier hoe zij de traditionele Chinese kledingstijl combineert met westerse invloeden. “Niet in al haar collecties. Enkele zijn echt de traditionele Chipao, Cheongsam kleding stijl.” Suriname ‘N Style, een lokaal platform helpt met de bijeenkomst met Surinaamse ontwerpers en het opzetten van de modeshow.

“Het lopen is anders dan de modellen gewend zijn. De expressie is zachter en er moet met de handen gewerkt worden.” Er zijn 16 modellen geselecteerd en zij hebben allen gelopen tijdens Suriname Fashion week, en op de catwalk in Guyana en Frans Guyana. Gong heeft de organisatie een filmpje opgestuurd en Adelio Boldewijn, zelf model, oefent met de groep. Marica: “De modellen zijn enthousiast om deze uitdaging aan te gaan en zijn er helemaal klaar voor.”

Moderne en traditionele kunst
Gongs bezoek is onderdeel van de feestelijke viering van 40 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Suriname en China. “Wij willen de Chinese moderne en traditionele kunst tonen aan onze Surinaamse vrienden”, geeft Zhang Xun, hoofd politieke aangelegenheden op de ambassade aan. “Kunst kent geen grenzen. Het is van groter belang en effectiever als we meer culturele activiteiten organiseren gedurende de viering van het 40-jarig bestaan.”

De ‘Asian Night’ staat dan ook in dit feestelijk teken. De Chinezen organiseren deze culturele avond, samen met ambassades van India en Indonesië. Net als in 2014 presenteren de drie ambassades de Aziatische cultuur aan hun Surinaamse vrienden. Zhang: Aziaten hebben veel met elkaar gemeen, en toch zijn onze culturen heel divers. Onze landen zijn ver gelegen van Latijns-Amerika, en het is goed om meer culturele uitwisseling te hebben.” De Bhangra groep ‘Asian Punjabi Folk Dance Club’ uit India is een andere buitenlandse performer op de avond.

De tweede editie van de ‘Asian Night’ wordt op de residentie van de Chinese ambassadeur gehouden. Om veiligheidsredenen is de activiteit alleen voor genodigden toegankelijk. De geplande publieke modeshow, tijdens de Srefidensi viering op 27 november op het Onafhankelijkheidsplein, gaat niet door. Gong vertrekt zondag weer. Marica treurt niet om het uitvallen van de publieke modeshow. “Ik ben al blij dat er een ontwerpster komt en dat een deel er van kan genieten. Ik denk dat het aan organisaties als Suriname ‘N style is, om een samenwerkingsband te smeden, ten einde meer uit zulke bezoeken te halen.” De rode lijn in Gong's lezingen is de achtergrond van de Chipao, de hedendaagse stijl, en hoe die betrekking heeft op personen hun levenshouding.
Gong heeft haar eigen lijn onder de naam Chantel Gong Gong Hangyu. Zij is van huis uit Bestuurskundige en maakte een carrière shift naar mode. In Parijs studeerde zij fashion en reisde de wereld rond om zich in de fashionwereld te oriënteren. Zij is ontwerper van vele Chipao’s voor Chinese en internationale toppers en de gewone vrouw.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May