Hulpgroep buigt zich over moedersterfte
23 Nov 2016, 17:37
foto
Meer dan 180 deelnemers hebben het Nationaal Congres Obstetrie bijgewoond. (Foto's: AZP)


Jaarlijks sterven er gemiddeld dertien moeders op de 10.000 bevallingen in Suriname. Dat blijkt uit een groot onderzoek naar moedersterfte vanaf 2010 tot vandaag. De twee belangrijkste oorzaken zijn overmatig bloeden na de bevalling en complicaties van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.

Dit cijfer ligt ook aan het gebrek aan richtlijnen en protocollen en een tekort aan bijscholing voor deze groep van zorgverleners. Om daar verandering te brengen en het aantal moedersterftegevallen te verminderen, is het Nationaal Congres Obstetrie gehouden.

Op de tweedaagse bijeenkomst zijn twee landelijke richtlijnen aangenomen over overmatig bloeden na de bevalling en hoge bloeddruk tijdens zwangerschap. Acute situaties zijn met simulatie trainingen nagebootst. Obstetrische hulpverleners van alle ziekenhuizen, de Regionale Gezondheidsdienst, de Medische Zending, het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg en het ministerie van Volksgezondheid hebben deelgenomen aan het congres. Onder de meer dan 180 participanten waren alle gynaecologen van het land.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft intussen een Commissie Moedersterfte ingesteld die de aanbevelingen uit het onderzoek zo optimaal mogelijk moet uitvoeren en op goede wijze moet voortzetten. De commissie verzamelt alle moedersterftegevallen, bespreekt deze en doet aanbevelingen.

De twee richtlijnen die zijn aangenomen op het congres zullen in de komende twee weken worden verstuurd naar iedereen en worden geëvalueerd. Vervolgens zullen ze worden ingevoerd en zullen de trainingen op ziekenhuis niveau worden voortgezet.
Het congres is van 10 tot 13 november gehouden in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en het Diakonessenhuis. De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) heeft het geheel betaald.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May