Waternood noopt Bolivia schooljaar vroegtijdig te sluiten
23 Nov 2016, 15:46
foto
Het Ajuan Khota waterreservoir heeft maar 1% van zijn watercapaciteit. Het meer voorziet de hoofdstad La Paz van water. (Foto: Getty Images)



De ernstige en langdurige droogte in Bolivia heeft de autoriteiten genoodzaakt het schooljaar in drie regio’s twee weken eerder af te sluiten. Drie reservoirs die water leveren aan de grootste stad, La Paz, zijn bijna droog en er is tot nader order een water rantsoenering van kracht.

Meer dan 125.000 families hierdoor getroffen, waarbij sommige gemeenschappen alleen om de drie dagen water ontvangen. President Evo Morales heeft maandag een nationale noodtoestand afgekondigd.

Het aanbod van water is zo beperkt dat velen alleen maar genoeg te drinken hebben en niet kunnen baden of hun kleren kunnen wassen. Een onlangs opgerichte ‘Waterkabinet’ in het land wil water distribueren uit de 100 tankers in La Paz, waar zich elke dag lange rijen vormen voor water.

"We hebben al meer dan drie weken geen water gehad,” zegt schooldirecteur Rocio Lazarte, een schooldirecteur, gezegd. "Alles wat we hadden voor de kinderen, was het water van de heuvel."

Volgens de krant La Razon heeft het Waterkabinet buitenlandse bedrijven ook gevraagd om technische hulp. De minister van Defensie, Reymi Ferreira, heeft gezegd dat een Koreaan bedrijf en een aantal Europese maatschappijen hulp verstrekken.
Er worden lange termijn projecten overwogen, zei hij aan de krant. Er wordt daarbij gedacht aan waterbronnen, aquaducten en het omleiden van rivieren. Maar het duurt zeker een jaar voordat zulke ideeën kunnen worden uitgevoerd.

President Morales geeft de schuld van de crisis aan de opwarming van de aarde. Hij zegt dat hij de droge meren waaruit het land zijn water betrekt, zelf vanuit een helikopter heeft gezien.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May