Orkaan Otto dreiging voor Costa Rica en Nicaragua
23 Nov 2016, 09:48
foto
Op satellietbeelden is te zien dat orkaan Otto zich op 491 km ten zuidoosten van Bluefields, Nicaragua bevindt. (Foto's: Reuters)


Storm Otto heeft aan kracht toegenomen en is nu een orkaan. Otto bevindt zich 491 kilometer ten zuidoosten van Bluefields, Nicaragua. Het weersysteem zal naar verwachting donderdag de kust van Costa Rica en het zuiden van Nicaragua aandoen. Otto is de zevende orkaan in het Atlantische orkaanseizoen 2016.

Het Amerikaanse Hurricane National Center (NHC) waarschuwt voor maximale aanhoudende winden van 121 km per uur. De orkaan heeft al aan minstens vier mensen het leven gekost in Panama na zwaar weer. Het weersysteem beweegt zich met vier kilometer per uur nadat hij dinsdag de hele dag bijna stationair was.

Otto is nu gecentreerd in het oosten van Limon, Costa Rica. Als de orkaan donderdag vroeg aan land komt in Costa Rica, wordt verwacht dat de zware regen die meekomt een groot aantal modderstromen zal veroorzaken. Daarna zal Otto hoogstwaarschijnlijk de oversteek maken naar de Stille Oceaan.

"Een storm met de verwachte sterkte van Otto is nog nooit zo ver in het zuiden van het Caribisch Gebied aan land gegaan. En er is geen verslag van een orkaan die Costa Rica ooit heeft aangedaan,” citeert de Washington Post weerexpert Bob Henson. De krant zegt dat zeer weinig orkanen zich zo laat in het seizoen hebben gevormd. In het Atlantische orkaanseizoen hebben sinds 1851 slechts 35 stormen op of na 15 november de intensiteit van een orkaan bereikt. Het Atlantische orkaanseizoen eindigt op 30 november.

In Panama zijn twee mensen omgekomen bij een modderstroom. Een meisje is verdronken in een rivier en een jongen is overleden nadat een boom was gevallen op de auto waarmee hij naar school werd gebracht. Zijn moeder die reed, heeft het ongeval overleefd. De modderstromen hebben ongeveer 50 huizen verwoest. Ook waren vluchten in het land vertraagd.

De regeringen van Nicaragua en Costa Rica hebben een orkaan alarm gegeven voor de zuidelijke grens van Costa Rica tot de stad Bluefields in Nicaragua. In de komende dagen is er ook een kans op gevaarlijke surf en muistroom omstandigheden langs de kusten van Panama, Costa Rica en Nicaragua.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May