Dodson en Goedschalk benadrukken belang export water
23 Nov 2016, 07:54
foto
Tijdens de 'uitzwaaiceremonie' is een toost uitgebracht op een goede testvaart. Enkele uren later is deze afgeblazen. Van links naar rechts: John Goedschalk, minister Regilio Dodson, Auke Piek en Erlyn Power. (Beeld: René Gompers)


Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft het afgelopen jaar een waterstrategie geformuleerd. Deze moet de waterhuishouding in het land én de export van zoetwater gaan verbeteren, vergroten en reguleren. Dit heeft NH-minister Regillio Dodson dinsdag meegedeeld bij de 'uitzwaaiceremonie' van de FlexTank, een gigantische waterzak waarin 2 miljoen liters zoetwater vervoerd zou worden naar Barbados. De vaart is later op de avond afgelast, wegens technische problemen.

Het gaat om een testvaart van Amazone Resources. Dit bedrijf heeft tot nu toe ruim 2 miljoen euro geïnvesteerd in zijn plannen om Surinaams zoetwater tot een commercieel product te maken. De waterzak, 60 meter lang, 10 meter breed en 5 meters diep is een ‘mini’ versie van de FlexTank die het bedrijf uiteindelijk wil inzetten voor de export. De ‘officiële’ waterzak kan 40 miljoen liters vervoeren.
Op de ceremonie hebben Dodson en John Goedschalk van Conservation International Suriname de stap van Amazone Resources om zoetwater te exporteren geprezen. Goedschalk benadrukt het belang van een gezond oerwoud hierbij. "Zonder bos geen water. Laat dat duidelijk zijn." Goedschalk zegt dat heel de wereld meekijkt naar het verloop van deze bijzondere onderneming. Dodson geeft aan dat “de activiteiten van Amazon Resources passen binnen het watermarketing en export strategie plan van deze regering.” De regering kijkt uit naar de resultaten van de testvaart “om verder gestalte te geven aan de samenwerking tussen de Republiek Suriname en het bedrijf.”

Dodson heeft uit de doeken gedaan dat de Waterstrategie inhoudt: toegankelijkheid van water voor alle huishoudens in Suriname, het bevorderen van duurzaam gebruik van water, het vergroten van het waterpotentieel van Suriname, het ontwikkelen van een watermarketing- en exportstrategie en het opzetten van een waterautoriteit welke belast zal zijn met het integraal waterbeheer in Suriname. Ook heeft het ministerie vier waterwetten in concept af. De minister licht toe dat het watermarketing- en exportplan van Suriname inhoudt dat een integraal Surinaams waterbedrijf samen met bedrijven als Amazon Resources, actief de internationale gemeenschap zullen benaderen voor afname van zoetwater uit Suriname, voor drinkwater of irrigatie doeleinden. “Dit biedt enorme investeringsmogelijkheden omdat zowel lokale als internationale investeerders op basis van transparante criteria water zullen kunnen exporteren,” voorspelt Dodson.

Het lag in de bedoeling dat de FlexTank te bezichtigen zou zijn bij de ceremonie. Auke Piek, Corporate Executive Officer en Erlyn Power, vertegenwoordiger van het bedrijf in Suriname en het Caribisch gebied, hebben verschillende keren aangegeven dat de 'kracht van de rivier' voor vertragingen zorgt. Er is na de toespraken met champagne getoost op “succes in Suriname en succes in de wereld.” Tot laat in de middag was de waterzak nog niet bij de Marinetrap aangekomen. Uiteindelijk heeft Amazone Resources de testvaart afgeblazen. De FlexTank is uit het water gehaald voor nadere inspectie. In overleg met relevante instanties zal een nieuwe datum geprikt worden voor de testvaart.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May