Watertransport naar Barbados voor woensdag afgeblazen
23 Nov 2016, 00:01
foto
De FlexTank te Acaribo. Hierin zou woensdag zoetwater vervoerd worden naar Barbados als test. (Beeld: Amazone Resources)


De testvaart van zoetwater naar Barbados door Amazone Resources voor woensdag is afgeblazen. Het bedrijf maakt een vervroegde inspectie van de FlexTank bekend. Hoewel er vertragingen waren, is dinsdag de uitzwaaiceremonie gehouden aan de Waterkant. Het lag in de bedoeling dat de boot 's middags met de watertank voor anker zou liggen ter hoogte van de Marinetrap. Wanneer de inspectie is afgerond, zal er in overleg met relevante instanties een nieuwe datum geprikt worden voor het succesvol vervolg van de testvaart op korte termijn, zegt Amazone Resources.

Amazone Resources heeft een innovatieve techniek ontwikkeld waarbij zoetwater uit rivieren in grote volumes vervoerd kan worden door het voortslepen van een waterzak. Voor de testvaart werd een mini-FlexTank met een capaciteit van 2500 kuub op de Surinamerivier gevuld. De daadwerkelijke commerciële FlexTank zal
40.000 kuub kunnen vervoeren. Deze zak zal op zee blijven en aldaar vanuit de rivier gevuld worden door toeleveringsbootjes.

De FlexTank-techniek werd vanaf 17 november voor het eerst uitvoerig getest in Suriname. De sterke stroming in de Surinamerivier leidde tijdens de voorbereiding tot logistieke vertragingen. De hoeveelheid data die vervolgens via verschillende testinstrumenten zijn ingewonnen, zoals via drone-metingen en stresstesten op de zak, hebben ons technisch team doen besluiten om de besturingssystemen, met name de ankerpunten naar de zak toe, nader te inspecteren. Deze testen waren reeds voorzien in een later stadium. De enorme stroomsnelheden in de Surinamerivier (+/- 8 km p/u) hebben geleid tot een vervroegde inspectie alvorens aan de oversteek van 1000 kilometer te starten.

Amazone Resources geeft aan dat de eerste fase van de test, bestaande uit het monteren van de FlexTank, het verankeren van de FlexTank op de rivier en het vullen met zoetwater naar tevredenheid en conform planning zijn verlopen. De verkregen informatie zal meegenomen worden in het vervolgproces. Amazone Resources gaat er in alle vertrouwen vanuit dat de FlexTank op korte termijn alsnog vanuit de Surinamerivier naar Barbados zal vertrekken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May