Aftrek AOV-premie vanaf januari niet meer mogelijk
23 Nov 2016, 00:44
foto
De wijziging van de Wet Inkomstenbelasting 1922 wordt aangenomen met 31 stemmen vóór en 14 tegen. (Foto: Raoul Lith)


Vanaf 1 januari 2017 is de aftrek van de betaalde AOV-premie niet meer mogelijk. Dinsdag heeft De Nationale Assemblee met 31 stemmen vóór en 14 tegen de wetswijziging van een regeltje aangenomen. De VHP, ABOP, Pertjajah Luhur, NPS en DOE hebben tegengestemd. De oppositionele partijen voerden aan dat de koopkracht verder zal dalen door dit soort maatregelen.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën legde het college uit dat de wetswijziging deel uitmaakt van de belastinghervorming. Met de wijziging wordt de Belastingdienst efficiënter gemaakt. Er gaat teveel tijd zitten in afhandelen van de vele aanvragen voor kleine restituties. De bewindsman voerde aan dat de inkomsten van loontrekkers niet minder zullen worden. Ook de mensen die AOV ontvangen, zullen hier niets van merken. Wie voor 2016 de aftrek van AOV premie heeft ingediend, zal normaal worden afgehandeld. Hoefdraad merkte op dat elke maand SRD 28 miljoen aan AOV wordt uitgekeerd. In december komt er een bonus van SRD 100 bij. Dit betekent weer dat de staatskas met SRD 4 tot SRD 5 miljoen wordt bezwaard. Het is volgens de bewindsman nodig om de druk op de Belastingdienst, die meer op een uitkeringsbureau lijkt dan inningsbureau, te verminderen.

Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs en commissielid Rossellie Cotino (NDP), stelden dat alleen voor natuurlijke personen de AOV-premie een aftrekpost is. Dus alleen voor natuurlijke personen zal het een impact hebben op de inkomstenbelasting. Jaarlijks dienen volgens Abdoel duizenden personen een aangifte in, die op basis van de aftrekpost premie AOV leidt tot een teruggave van ingehouden loonbelasting en AOV. Dit gebeurt door een belastingformulier in te vullen. Met de wetswijziging zal men geen aftrek meer krijgen en dus geen restitutie. Deze maatregel zal geen impact hebben op wat ambtenaren en/of loontrekkers verdienen. Zij gaan in handen precies dat krijgen wat zij eerder kregen. Deze maatregel heeft ook geen invloed op de belastingschijven omdat het gaat om inkomstenbelasting, stelde Abdoel.

Asiskumar Gajadien (VHP), lid van de commissie van rapporteurs, gelooft niet erin dat de efficiency zal toenemen door de aftrekpost voor AOV te schrappen. De andere aftrekposten blijven. Hij voerde aan dat deze maatregel hoe dan ook zal leiden tot verdere afname van de koopkracht. Hij stelde de regering voor om de wetswijzing terug te nemen. Zijn fractieleider Chan Santokhi vroeg de minister een complete lijst van inkomstenverhogende maatregelen, aangezien diverse zaken via Staatsbesluiten worden afgewikkeld. Hij wilde weten of deze maatregel ook deel uitmaakt van het IMF-pakket.

Patricia Etnel (NPS) was fel gekant tegen de wetswijziging. Zij voerde aan dat het volk verder wordt afgeknepen met deze maatregel. Zij wilde weten waarom de regering niet gewacht heeft tot betere tijden. "De wet is niet goed, want het volk blijft verder pinaren," stelde het Assembleelid. Diana Pokie (ABOP) en William Waidoe (Pertjajah Luhur) zeiden tegen de kostenverhogende maatregelen te zijn. Het volk heeft volgens hen al genoeg te verduren. Carl Breeveld (DOE) zei dat het niet de juiste keus is om deze wet nu door te voeren.

Ronald Hooghart (NDP) voerde aan dat de lagere inkomensgroepen niet getroffen worden door deze wet. Hij haalde aan dat mensen bewust manipuleren en een ander beeld geven. Ook Celsius Waterberg (BEP) benadrukte dat het overgrote deel van de loontrekkers niks van deze wet zullen merken. Gegoede burgers als hij zullen de premie niet meer kunnen aftrekken van de belastingen. Zij mogen best bijdragen om arme burgers een kan te gegeven. NDP-fractieleider André Misiekaba benadrukte dat herallocatie van gelden nodig is. De oppositie heeft volgens hem de wet niet begrepen en niet bestudeerd. De maatregel zal ongeveer SRD 5 miljoen opleveren voor de staatskas.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May