Ferrier voor transformatie economische bedrijvigheid
22 Nov 2016, 18:36
foto
Socioloog Derryck Ferrier tijdens een inleiding op het NPS-symposium. (Foto: NPS)


In Suriname moet transformatie van de economische bedrijvigheid versneld plaatsvinden. Voorwaarde daarbij is volgens socioloog Derryck Ferrier een primaire oriëntatie van de economische productie op de internationale markt voor goederen en diensten. Ook internationalisering van de binnenlandse kapitaalmarkt en liberalisering van het internationaal geldverkeer zullen in financieel-economisch opzicht de grondslagen moeten vormen van het financieel-economisch raamwerk van de maatschappelijke ordening voor economische bedrijvigheid.

In zijn inleiding tijdens het NPS symposium Nieuwe perspectieven voor Suriname zaterdagmiddag in Grun Dyari zei Ferrier dat de investeringen voor de uitvoering van de daartoe te entameren projecten en programma’s primair met particulier kapitaal moeten worden geëffectueerd. Dit geld kan grotendeels middels 'foreign direct investments' van buitenlandse partners worden verkregen, naast een inbreng van plaatselijke private ondernemers. Hij merkte op dat alle productie kaders bij voorkeur structureel op internationale participatieve samenwerkingsverbanden tussen private ondernemingen gestoeld dienen te worden. Tegen die achtergrond zal er volgens hem ook nadruk gelegd moeten worden op public/private sector initiatief voor het ontwikkelen van een onafhankelijk instituut dat transnationale samenwerking tussen Surinaamse en buitenlandse ondernemingen en ondernemers moet bevorderen.

Als kernelementen van het masterplan voor de transformatie van de economische bedrijvigheid van Suriname noemt Ferrier:
1.Uitvoering Baggerprojecten vaargeul Surinamerivier (private investering);
2.Ontwikkelen van Real Estate Development Consortium met de huidige bezitters van allodiale eigendommen in het estuarine gebied de Suriname rivier als primaire participanten;
3.Ontwikkelen van een Nationale surface water authority (public/private institution)
4.Bevordering van de vestiging van private ondernemingen voor waterwinning, waterzuivering en waterdistributie via een publiekrechtelijk bedrijfsorgaan alsook afvalwaterverwerking
5.Consortium ontwikkeling voor rehabilitatie Paranam Alumina Plant en herstart alumina productie
6.Aanleg en exploitatie van een dubbelspoor monorail verbinding tussen Paranam en het bauxietmijn gebied West Suriname
7.Ontwikkeling bauxiet mining operations in West Suriname
8.Systematische ontwikkeling van het estuarine gebied van de Surinamerivier bovenstrooms van Paramaribo. Dit kan uitgaande van de implementatie van een integraal programma voor het realiseren van onder meer een internationale diepzeehaven nabij Paranam met speciale douane zones voor Frankrijk/ EU, Guyana, Brazilië/Mercosur, China. Ook de implementatie van programma’s ter bevordering van transnationale private sector initiatieven voor de vestiging en exploitatie van bedrijven voor industriële producties met 'ever increasing returns' is van belang.

Daaronder vallen een geïntegreerd dienstencentrum van private ondernemingen voor economisch/technologisch dienstbetoon aan op de export afgestemde industrie en het trans-Atlantische maritieme en aeronautische goederen-en personen verkeer, private industrie bedrijven afgestemd op voortbrengen (in transnationaal verband) van hoogwaardige innovatieve export producten, solar energy collecting equipments, high grade ceramics productions, fiber glas en carbon fiber materialen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May