'Reshuffling' het wondermiddel?
23 Nov 2016, 11:50
foto


Volgens ons staatshoofd moeten we binnenkort een drastische wijziging van het huidige kabinet verwachten. 'Reshuffling!' Vrij vertaald betekent reshuffling herschikking of opnieuw samenstellen. Waarom en wie zouden er gereshuffeld worden? Dat zijn vragen die de samenleving bezighouden.

Benoeming en ontslaan van ministers is een prerogatief van de president en dat maakt het ambt van minister zo kwetsbaar, vooral als de partij die de minister voordraagt weinig in de melk te brokkelen heeft. Dan ben je als minister overgeleverd aan het oordeel van de president. Tijdens een recente persconferentie hoorde ik de president zeggen dat 'bepaalde ministers goed, minder goed of slecht gepresteerd hebben'. En op grond daarvan moest een deel van het kabinet het veld ruimen.

De president heeft met zijn uitspraak, zichzelf in de vingers gesneden en zich tot schietschijf gemaakt van critici. Het is de vraag of de adviseurs de baas niet konden behoeden voor zo een misser van de eerste categorie. Want, met mij zullen velen de volgende vragen aan de president willen stellen:
• Door wie en hoe worden personen gerekruteerd voor de post van minister? En wat zijn de vereisten?
• Gebeurt dat op basis van politieke royaliteit, familieband, geste of op basis van deskundigheid? The right person in right place?
• Weet de minister voor haar/zijn benoeming wat van hen wordt verwacht? Zijn doelen en targets duidelijk omschrijven? Is er een plan van aanpak c.q. prestatiecontract met een duidelijke tijdschema wanneer bepaalde doelen gerealiseerd moeten worden?
• Vindt er tussentijdse evaluatie van de geplande doelen plaats om indien nodig, aan te passen op basis van veranderde omstandigheden?
• Krijgt de minister de ruimte om beleid te maken op basis van een goedgekeurde regeringsdocument? En zijn er genoeg middelen om de gestelde doelen te realiseren?
De manier waarop ministers worden benoemd en ontslagen door de huidige president wekt het gevoel alsof er geen criteria zijn waaraan een persoon moet voldoen alvorens die het ambt van minister kan bekleden. En dit tast de deskundigheid van de president, het ministersteam en het gevoerde beleid aan.

Ministers die worden ontslagen kunnen aanspraak maken op het salaris en privileges, gelijk aan dat van een departementsdirecteur. En dat kost het land veel. Met de huidige economische crisis zal het bijdragen aan de nodige devaluatie.

Het reshufflen van ministers is niet te onderschatten. Vooral als het onduidelijk is waarvoor die bewuste minister moet gaan. Het imago en de deskundigheid van deze minister staan op het spel. De geruchtenmachine zal op volle toeren draaien. Voor het gezin en de familieleden wordt het een nachtmerrie. Reden waarom ik pleit - voor transparantie en duidelijke criteria waaraan een persoon moet voldoen om minister te worden. En niet op basis van nepotisme, vriendjespolitiek of patronage, maar op basis van deskundigheid. The right person in right place.? Want: 'Reshuffling' is geen wondermiddel.

Robby Amain
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May