Justitiële autoriteiten doen meer kennis op
22 Nov 2016, 09:29
foto


Procureur-generaal Roy Baidnath Panday is met elf personen in Nederland voor een bezoekersprogramma waarbij meer kennis wordt opgedaan ter versterking van de rechtsstaat. Functionarissen van Deliquentenzorg, de zittende en staande magistratuur en twee leden van de Orde van Advocaten maken deel uit van de delegatie.

Dit programma komt na besprekingen die minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie in mei heeft gevoerd met haar Nederlandse collega Ard van der Steur. Suriname heeft gekozen voor Nederland als partner omdat niet alleen de Surinaams wet- en regelgeving gelijkenissen vertonen met het Nederlands model, maar ook de institutionele kaders.

Het ministerie van Justitie en Politie laat weten dat de precaire financiële situatie geen obstakel voor hem vormt om in zijn personeel te investeren. Tijdens het programma krijgen de bezoekers meer kennis over de preventieve en repressieve aard van veroordeelden en slachtoffers van strafbare feiten. Ook aan de begeleiding en nazorg van deze groep wordt aandacht besteed. Verder komen aan de orde jeugdreclassering, kinderbescherming en slachtofferhulp, en cybercrime en de aanpak daarvan.

Volgens het ministerie van Justitie en Politie ondersteunt het programma de veranderingsprocessen op het departement. In een adem worden genoemd de verzelfstandiging en modernisering van de bedrijfsvoering binnen de rechterlijke macht en optimalisering van de integrale dienstverlening van de justitiële organisatie. In het bezoekersprogramma zijn onderwerpen opgenomen over de uitvoering van alternatieve straffen, zodat de unit Halt kan worden opgezet bij het Openbaar Ministerie.

Naast de vele onderwerpen die voorbij komen, is er ook ruimte ingepland voor een bezoek aan het studiecentrum rechtspleging om handvaten te verkrijgen voor de uitvoering van een verkorte opleiding voor de vervolgingsambtenaren. Het ministerie wil zo he tekort bij de vervolging oplossen. Het programma duurt een week en wordt betaald door Suriname en Nederland.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May