Tsunami raakt Japan na krachtige aardbeving
22 Nov 2016, 11:11
foto
Na de zware beving in Japan waren er tsunami waarschuwingen uitgegeven. (Beeld: Reuters)


Een krachtige aardbeving heeft het noorden van Japan vanmorgen vroeg geraakt. De beving heeft voor korte periode de koelfuncties bij een kerncentrale verstoord en heeft een kleine tsunami teweeg gebracht in dezelfde regio Fukushima die in 2011 werd verwoest door een aardbeving, tsunami en werd getroffen door een nucleaire ramp.

De aardbeving had een kracht van 7,4 op de Schaal van Richter en is gevoeld in Tokyo. Duizenden inwoners zijn op de vlucht geslagen op zoek naar hoger gelegen gebieden, terwijl de dageraad aanbrak langs de noordoostelijke kust.

Uren na de aardbeving zijn er geen meldingen van doden of ernstige letsels. Het centrum van de beving was voor de kust van de Fukushima prefectuur op een diepte van ongeveer 10 kilometer, zegt het Japans Meteorologisch Agentschap (JMA).

Een vloedgolf van maximaal 1,4 meter hoog is waargenomen in Sendai, ongeveer 70 km ten noorden van Fukushima, met kleinere golven bij andere havens langs de kust. Televisiebeelden toonden schepen die zich vanuit de havens verplaatsten naar de zee nadat tsunami waarschuwingen waren gegeven na golven van drie meters hoog.
Luchtbeelden toonden tsunami golven die in rivieren in sommige gebieden stroomden. Een aantal vissersboten in de haven van Higashi-Matsushima is vernietigd, nog voordat het JMA zijn waarschuwingen had opgeheven. De Amerikaanse Geologische Dienst heeft vandaag bevingen met een kracht van 6,9 gemeten, minder dan de eerste meeting van 7,3.

Alle kerncentrales van Japan in het gebied zijn stilgelegd in de nasleep van de ramp van vijf jaar geleden. De aardbeving van maart 2011 had koelsystemen bij Fukushima Daiichi kerncentrale van Tokyo Electric Power Co's geraakt, waardoor de reactoren smolten en straling de lucht, bodem en zee inbliezen. Op dit moment werken slecht twee reactoren in Japan, beiden in het zuidwesten. Kerncentrales moeten hun koelsystemen, ook al zijn ze niet operationeel, koel blijven houden.

Aardbevingen komen vaak voor in Japan, dat geldt als één van de meest seismisch actieve gebieden ter wereld. Japan is goed voor ongeveer 20 procent van 's werelds aardbevingen met een kracht van 6 of hoger. De beving van 11 maart 2011 met een kracht van 9 was de sterkste aardbeving ooit gemeten in Japan. De enorme tsunami die daarop volgde raakte de Fukushima Daiichi plant en veroorzaakte de ergste nucleaire crisis sinds Tsjernobyl, 25 jaar geleden.

Sinds de ramp in 2011 zijn systemen bijgewerkt. Zo worden waarschuwingen sneller verspreid. Voorheen waren er ingewikkelde aanwijzingen over waar te evacueren. Nu wordt de mensen alleen gezegd om zo ver mogelijk van de zee te blijven en de hoogst mogelijke gebieden op te zoeken. De autoriteiten zijn nu ook in staat om tsunami waarschuwingen te sturen naar elke mobiele telefoon in het gebied en deze uit te zenden op de lokale radio.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May