Hoe (overheids)ziekenhuizen uit de kosten gaan komen
21 Nov 2016, 02:16
foto
Time table voorgesteld door Stephen Comvalius, ex-directeur van Staatsziekenfonds.


(Aangeboden)

Het grote probleem is niet het geld, of het gebrek aan een fatsoenlijk ziekenhuis, maar dat niemand zich echt bekommert over de kwaliteit van de zorg. Hoe de overheidsziekenhuizen uit de kosten gaat komen wordt noch door het ministerie van Volksgezondheid, noch door andere betrokkenen onderbouwd. Welke rechtsvormen zullen de ziekenhuizen krijgen?

Inmiddels is nog niet duidelijk of Academisch Ziekenhuis Paramaribo of 's Lands Hospitaal een stichting blijft of een Staats-NV wordt. Privatiseren van ziekenhuizen kan slechts zinvol zijn indien de expertise buiten inhoud geeft aan een integrale benadering. Dit geldt ook voor alle zorginstellingen.

In 1969 had 's Lands Hospitaal te weinig geld en werd zo slecht onderhouden dat men in 1970 overwoog het te sluiten. Het ziekenhuis kon niet gemist worden want het Academisch Ziekenhuis had te weinig bedden. Anno 2016 zijn de problemen er nog steeds. Hetzelfde geldt voor het Militair Hospitaal, dat op het punt staat een zware aderlating te ondergaan. De reorganisatie van de militaire gezondheidsorganisatie is nu meer dan nodig. Dat militairen moeten nu bijbetalen voor de zorg en dat is verschrikkelijk.
Daarom bied ik mijn crisis zorgplan met time table aan de regering aan.

De financiering van de (ziekenhuis)zorg is al jaren erg ingewikkeld geregeld. Dit probleem is in 2014 nog verder verergerd door een opeenhoping van systeemwijzigingen en maatregelen.
Er dient een totale nieuwe ziekenhuisfinanciering te komen, gebaseerd op enkele principes zoals: cost-plus prijszettingsmethode voor de ziekenhuizen.
Bekijk de zorg ook vanuit de achterkant.

Stephen Comvalius
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May