Hoefdraad: Importen voor 4,5 maand gegarandeerd
20 Nov 2016, 07:07
foto
De publicatie van de Centrale Bank van Suriname waaruit blijkt dat de monetaire reserve per oktober US$ 371 miljoen is.


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën begrijpt niet van waar de vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stellen dat de monetaire reserve van Suriname minder dan een maand aan importen dekt. De bewindsman deelt aan Starnieuws mee dat de monetaire reserve per eind oktober US$ 371 miljoen is. Dit is goed voor een importdekking van 4,5 maand als de mijnbouwimporten niet worden meegenomen.

Daniel Leigh, chef van de IMF-missie en Joshua Charap, IMF-vertegenwoordiger in Suriname, zeiden op een persconferentie vrijdag dat de monetaire reserve lager is dan wordt aangegeven door de autoriteiten. Zij voerden aan dat valuta-swap en de kasreserve van commerciële banken niet gerekend mogen worden tot monetaire reserves. Die zijn in feite niet ter beschikking van de Staat.

Uit een publicatie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) blijkt dat de internationale reserve van het land per oktober US$ 371 miljoen is. In september was het bedrag US$ 350 miljoen. De importdekking is, mede door sterk afgenomen importen, hersteld van 2,4 maand per eind december 2015 tot 3,7 maand per eind oktober (inclusief mijnbouwimporten).

De minister merkt op dat mijnbouwimporten in feite niet meegenomen moeten worden in de berekening van de internationale reserves. Mijnbouw heeft een eigen valuta. Indien de mijnbouwimporten meegenomen zouden worden, zou de dekking 3,7 maand zijn. Hij merkt op dat IMF geen gegevens heeft verstrekt aan Suriname waaruit zou blijken dat de internationale reserves minder dan een maand aan importen garanderen. Hoefdraad benadrukt dat hij echt wel weet hoe internationale reserves worden berekend.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May