President dient wijziging schuldplafond in bij DNA
20 Nov 2016, 00:01
foto
De ontwerpwet wijziging van de Wet op de Staatsschuld is vrijdag aangeboden aan de Assembleevoorzitter.


President Desi Bouterse heeft de wijziging van de 'Wet op de Staatsschuld' vrijdag ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA). De regering wil het obligoplafond van 60 naar 80% verruimen. Dit voor een periode van vier jaar te rekenen van 1 november 2016 tot 1 november 2020.

Oppositionele partijen zijn fel gekant tegen de wijziging van de wet. Zij vinden dat aan de regering vrijbrief wordt gegeven om ongebreideld leningen aan te gaan. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, brengt hiertegen in dat ook al wordt er geen cent geleend, in 2016 (op basis van het BBP dat volgend jaar augustus wordt bepaald) het schuldplafond zal zijn overschreden. Dit op grond van de ontwaarding van de munt en het krimpen van de economie. Verwacht wordt dat het Bruto Binnenlands Product (BBP) ongeveer 9% zal afnemen. In 2015 was er een negatieve groei van -2,7%. Om te voorkomen dat buiten de wet gehandeld wordt, heeft de regering besloten naar De Nationale Assemblee te gaan voor wijziging van de wet.

De Wet op de Staatsschuld is in 2002 aangenomen. Het doel is om te voorkomen dat er onduidelijkheid ontstaat over de omvang en de samenstelling van de Staatsschuld. Voorkomen moest worden dat bewindslieden schulden aangaan, die niet bij wet gedekt zijn. De wet moet dichttimmeren dat schulden die worden aangegaan, geheim worden gehouden. Er zijn sancties bij overtreding van de wet.

In januari 2011 is deze wet in de periode Bouterse-1 gewijzigd. Het binnenlandse schuldplafond werd van 15 naar 25% opgetrokken, terwijl de ruimte voor buitenlandse schuld werd verlaagd van 45 % naar 35% van het BBP. Totaal was het obligoplafond 60%. Nu wil de regering het binnenlandse schuldplafond verruimen met 5% naar 30% en het buitenlandse schuldplafond optrekken met 15% naar 50%.

In de wetswijziging die nu ingediend is, staat: 'Op de geldelijke schuldverplichtingen en waarborgverplichtingen gevestigd na de inwerkingtreding van deze wet, zijn de artikelen 5 lid 2 en 25 leden 1 en 2 niet van toepassing'.
Artikel 5 lid 2 luidt: 'Onverminderd het bepaalde in artikel 25 leden 1 en 2 is de minister direct aansprakelijk wegens het overschrijden, in strijd met de bepalingen van deze wet, van een obligoplafond ook na zijn aftreden als minister'.
In artikel 25 leden 1 en 2 is opgenomen dat bij opzettelijke overtreding van de wet er een gevangenisstraf opgelegd kan worden voor ten hoogste tien jaren of een geldboete van SRD 2 miljoen. Bij niet opzettelijke overtreding is er vijf jaar gevangenisstraf of een geldboete van SRD 1 miljoen.

U kunt de ontwerpwet 'Wijziging Staatsschuld' hier downloaden.
pdf-icon.gif Ontwerpwet_Wijziging_Staatsschuld.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May