Staatsraad is geen politiek college
19 Nov 2016, 15:27
foto


(Ingezonden)

In reactie op het artikel 4 oppositieleden Staatsraad niet tegen optrekken schuldplafond wens ik namens de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) aan te geven dat de Staatsraad geen politiek college is. De Staatsraad is een adviescollege waarin deskundigen zitten die voorgedragen zijn door de politieke partijen die zitting hebben in DNA, de gezamenlijke vakbeweging en bedrijfsleven. Er vinden discussies plaats met voor en tegen argumenten die op een rijtje worden gezet.

Vervolgens wordt schriftelijk één advies gegeven aan de president op basis van de naar voren gebrachte argumenten. De president bepaalt uiteindelijk wat gedaan wordt met het wetsontwerp of Staatsbesluit in kwestie waarbij hij ook totaal kan voorbijgaan aan het advies. Daarom begint elke wet en staatsbesluit met '…gehoord de Staatsraad…'. Politieke (partij)standpunten worden ingenomen in het politieke college en dat is De Nationale Assemblee. De PALU zal daarom bij de behandeling van het wetsontwerp voor het optrekken van het schuldplafond in DNA en/of te zijner tijd in de media met het politieke standpunt van de partij naar buiten treden.

Het bewuste artikel gaat abusievelijk ervan uit alsof er voor en tegen standpunten worden ingenomen en/of er voor of tegen wordt gestemd in de Staatsraad vanuit standpunten van politieke partijen zoals dat in De Nationale Assemblee plaatsvindt. In de Grondwet (en afgeleid daarvan in de wet op de Staatsraad) zijn de bevoegdheden van de Staatsraad bepaald:

a. Het adviseren van de President bij de uitoefening van zijn ambt als Staatshoofd en als hoofd van de Regering;

b. Het adviseren van de Regering over algemene beleidsaangelegenheden en over de inhoud van Wetsontwerpen alsmede volkenrechtelijke overeenkomsten, waarvan de goedkeuring van De Nationale Assemblée vereist is;

c. Het adviseren van de Regering over ontwerp-staatsbesluiten;

Er vindt een discussie plaats waarbij alle voor en tegen argumenten in het algemeen advies naar de President worden verwoord. En natuurlijk heeft een lid van de Staatsraad het recht tot het uitbrengen van een afzonderlijk met redenen omkleed advies, indien zijn mening van die van de meerderheid van de Staatsraad afwijkt of zijn argumenten niet terug te vinden zijn in het algemeen advies. En daarbij kunnen dan argumenten van de groep die hem of haar heeft afgevaardigd in verwoord worden. Maar deze afwijkende mening hoeft niet de politieke mening te zijn van de politieke partij die de vertegenwoordiger heeft voorgedragen omdat we anders voorbijgaan aan het doel en functie van de Staatsraad.

Henk Ramnandanlal
Ondervoorzitter PALU
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May