WHO: Zika-virus 'niet langer een noodsituatie'
19 Nov 2016, 19:12
foto
Een babymeisje met microcefalie waarbij het hoofdje abnormaal klein is. (Foto: EPA)


Het Zika-virus is niet langer een internationale medische noodsituatie, zegt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Het virus wordt door muskieten overgebracht. Negen maanden geleden verklaarde de gezondheidsorganisatie Zika tot een medische noodsituatie.

Met de opheffing van de noodsituatie, erkent de gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties dat het Zika-virus zal blijven bestaan. De infectie is gekoppeld aan ernstige geboorteafwijkingen in bijna dertig landen.

Het virus veroorzaakt microcefalie waarbij baby’s worden geboren met abnormaal kleine hoofden en beperkte ontwikkeling van de hersenen. De WHO zegt dat er in Brazilië alleen al meer dan 2.100 gevallen van zenuwstelsel misvormingen zijn gemeld.
Hoewel het virus meestal wordt verspreid door muggen, kan het ook seksueel worden overgedragen. Er zijn weinig mensen overleden aan Zika en bij slechts één op de vijf mensen die worden besmet, ontwikkelen de symptomen zich. Koorts, huiduitslag en gewrichtspijn zijn enkele symptomen van het virus.

David Heymann, het hoofd van een WHO-Zika-noodtoestand commissie, zegt dat het virus nog steeds een “significante en blijvende” bedreiging vormt. De WHO zal haar aanpak van het infectie nu verschuiven op lange termijn. Het Zika-virus heeft zich verspreid in heel Latijns-Amerika, het Caribisch gebied en daarbuiten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May