Organische landbouw moet chemicaliën wegmaken
18 Nov 2016, 17:47
foto
Deelnemers aan de seminar over organische landbouw in Coronie.


Organisch geteelde gewassen kunnen zonder meer succesvol zijn in Suriname. Bovendien biedt organische teelt goede garanties voor een optimale gezondheid en voor de gezonde status van de export. Volgens voedselwetenschapper Reinier Taus is bij het uitoefenen van organische landbouw belangrijk om natuurlijke landbouwmethoden toe te passen gebaseerd op observatie van hoe de natuur werkt.

Landbouwers uit verschillende districten, belanghebbenden en verschillende autoriteiten hebben in Coronie meer geleerd over organische landbouw als oplossing voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. In Suriname is het gebruik van schadelijke gewasbeschermingsmiddelen intensief hoog. In de wereld wordt steeds meer overgegaan op biologische en organische landbouw. Bij biologische landbouw worden alleen onschadelijke chemicaliën, de zogenaamde biologische bestrijdingsmiddelen gebruikt, terwijl bij organische landbouw er helemaal geen chemicaliën van pas komen.

De Caribbean Farmers Network (CaFAN), een regionaal netwerk van landbouwers in het Caribisch Gebied heeft op 5 november een eendaagse seminar gehouden in het belang van de Surinaamse landbouw. De bijeenkomst heeft organische landbouw geboden als oplossing voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Verschillende sprekers hebben de schade voor gezondheid en milieu als gevolg van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen aangehaald. Ook de consument wordt steeds bewuster van gezonde voeding en worden biologische en organische landbouw steeds belangrijker. Een van de maatregelen om de verkoop van chemische bestrijdingsmiddelen in te dammen is dat er bij nieuwe afgiften van landbouwwinkels de vergunning de verkoop van pesticiden, insecticiden en landbouwchemicaliën verbiedt.

Het Reseach Center van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo start binnenkort met het Meki Tamara project waarbij de gevolgen van blootstelling aan stoffen die giftig zijn voor het zenuwstelsel zoals kwik en pesticiden op de gezondheid van moeder en kind, zullen worden gemeten. In Suriname is er een toename in de import van onkruidbestrijdingsmiddelen. Er zijn alternatieve bestrijdingsmiddelen aangereikt.

Volgens Peter van de Vroome van het Celos is de eerste stap voor het beperken van ziekte-problemen in gewassen dat met bewust uitgevoerde bedrijfshygiënische maatregelen veel besmetting van buitenaf en vervolgens verspreiding binnen het eigen gewas kan worden voorkomen. Het komt immers vaker voor dat Surinaamse gewassen in het buitenland door hoge residuen aan chemische bestrijdingsmiddelen worden afgekeurd, met alle negatieve gevolgen voor exporteur en het land. Jaarlijks is de internationale markt voor organische producten zo’n US$ 50 miljard waard.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May