Groot corruptieschandaal dreigt op Curaçao
17 Nov 2016, 13:26
foto
Ruthmilda Larmonie-Cecilia was minister van Sociale ontwikkeling, Arbeid en Welzijn in het vorig kabinet op Curaçao.


Een enorm corruptieschandaal dreigt op Curaçao aan het licht te komen. Uit een uitgelekt rapport van de Algemene Rekenkamer over de jaren 2014 en 2015, lijkt het erop dat de ministers voor miljoenen guldens aan projecten hebben goedgekeurd terwijl zij daarvoor de bevoegdheid niet hadden.

Alleen ambtenaren die het ministerie van Financiën heeft toegewezen, hebben de bevoegdheid om deze documenten met financiële verplichting te ondertekenen. Het ministerie heeft een lijst van alle ambtenaren die bevoegd zijn om te ondertekenen en op de lijst staan geen ministers.

In totaal zou het gaan om bijna 700 werkorders met een totale waarde van meer dan 8 miljoen gulden, zo’n US$ 4 miljoen. De grootste boosdoener is de minister van Sociale ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, Ruthmilda Larmonie-Cecilia. In minstens één geval heeft ze de subsidie voor een onderneming die van een partijlid is, verhoogd met 40.000 gulden tot meer dan 300.000 gulden.

Ook de huidige uitgaande premier van Curaçao, Bernhard Whiteman, heeft de cruciale regel genegeerd. Ambtenaren die de ministers vragen hebben gesteld over het overtreden van deze regel zijn overgeplaatst of gestraft voor 'onbehoorlijk gedrag'.
De ministers zijn lid van de partij Pueblo Soberano (PS) onder leiding van Helmin Wiels, die in 2013 is vermoord. Voor zijn dood had hij de massale corruptie op het eiland aan de kaak gesteld.

De verontwaardiging op Curaçao is groot. Het uitgelekt rapport moet nog officieel worden gepubliceerd, maar nu al stellen boze Kamerleden vragen. Curaçao heeft momenteel een interim-regering sinds de verkiezingen van 5 oktober. Er worden coalitie gesprekken gevoerd en de kans is groot dat Pueblo Soberano twee ministers zal leveren in de nieuwe regering. Een belangrijke kandidaat voor een ministeriële functie is dezelfde Larmonie-Cecilia, die nu als de grootste overtreder wordt bestempeld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May