ICTAS blij met proces wet Elektronisch Handelsverkeer
18 Nov 2016, 06:18
foto


Bijna vier jaar na de totstandkoming van de conceptwet Elektronisch Handelsverkeer, zijn de voorbereidingen voor de behandeling van deze wet in het parlement gestart. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons wil de wet in het eerste kwartaal van volgend jaar op de agenda plaatsen. De ICT Associatie Suriname (ICTAS) is daar zeer verheugd mee.

ICTAS is al sinds 2013 bezig met deze conceptwet die het mogelijk zal maken om transacties tussen bedrijven onderling en met consumenten en de overheid veel sneller en efficiënter te plegen. “Dit zal enorm in de kosten gaan schelen,” zegt de associatie desgevraagd aan Starnieuws. “Wat deze wet nog niet regelt, is het elektronisch betaalverkeer. Die wet moet snel na deze volgen. Dan kan de elektronische handel in Suriname pas echt van start gaan.”

Kopen of verkopen met een mobiel, elektronisch overeenkomsten sluiten, de rekeningen van nutsbedrijven via een ‘app’ voldoen of je elektronisch identificeren. De Wet Elektronisch Handelsverkeer zal het mogelijk maken dat zulke ICT-mogelijkheden een juridische grondslag krijgen. De parlementsvoorzitter heeft gezegd dat de wet in commissieverband al wordt behandeld. Er komt een parlementaire workshop waar de meningen van de sector zullen worden aangehoord. Bijvoorbeeld over de vraag of de nieuwe wet voldoende duidelijk maakt wat we precies onder een elektronische handtekening verstaan.

Ze heeft daarbij ook opgemerkt dat de Nationale Assemblee zelf ook behoefte heeft aan de wet Elektronisch Handelsverkeer. “Die wet is belangrijk.” In haar dagelijks werk merkt ze dat het allemaal efficiënter en nog meer kostenbesparend kan. “Als ik bijvoorbeeld mijn paraaf digitaal onder een document wil zetten, kan het niet.” Als ze dat toch doet, heeft het geen wettelijke waarde. “We kijken uit naar deze en de andere wetten die het mogelijk maken dat bepaalde digitale acties een wettelijke grondslag hebben.”

De ICTAS heeft eind oktober tijdens de ICT Conference Week nog gepleit voor deze wet. Wetgeving is immers een van de belangrijke randvoorwaarden voor de groei van de ICT-industrie. Al jaren wijst de ICTAS erop dat veel handel tussen bedrijven onderling of tussen bedrijven en consumenten niet elektronisch kan plaatsvinden, omdat de wetgeving ontbreekt die een wettelijke status geeft aan zaken als elektronisch gesloten overeenkomsten en transacties.

Volgens Geerlings-Simons wordt het jaar 2017 met de aanname van de wet Elektronisch Handelsverkeer een goed jaar voor de ICT. “Betalen met je mobiel is een oud idee. Ik werk er heel hard aan om het tot een werkelijkheid te maken in Suriname. Ik ben ervan overtuigd dat het een geweldige ontwikkeling teweeg zal brengen.” Ze heeft haar uitspraken gedaan tijdens de overhandiging van het ICT Actieplan 2017-2018 op 10 november.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May