AdeKUS-studenten verdiepen zich in afvalwaterzuivering
17 Nov 2016, 10:19
foto
De studenten en docenten van UOC en AdeKUS tijdens de posterpresentaties voor de nieuw op te richten Leerstoel Integraal Waterbeheer op de UOC.


Studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) hebben zich gedurende acht dagen verdiept in water- en afvalwaterzuiverings- systemen op Curaçao. Hun educatieve reis naar Curaçao is de afsluiting van het vak Water- en afvalwaterzuivering dat op de Faculteit der Technologische Wetenschappen op de universiteit wordt gedoceerd.

De zestien studenten en hun vier docenten hebben milieutechnische installaties bezocht om meer kennis en inzicht te krijgen in de opzet en de werking van deze systemen. Ofschoon deze systemen niet voorkomen in Suriname, worden ze uitgebreid behandeld tijdens de colleges. In de toekomst kunnen dergelijke milieutechnische installaties echter een belangrijke rol vervullen in de behandeling van afvalwater en de drinkwatervoorziening in het land.

De educatieve tocht, die om het ene jaar wordt ondernomen, was ook bedoeld om de banden tussen de Adekus en de University of Curaçao (UOC) te verstevigen. De studenten hebben de reis deels met fundraisingsactiviteiten bekostigd. Voor het grootste deel van de onkosten moesten ze echter zelf inkomen. Ofschoon de studenten de reis als zeer leerrijk ervaren en vol enthousiasme en motivatie terug zijn, beseffen ze dat er niet veel kan worden toegepast in Suriname omdat adequate wetgeving over milieu-aangelegenheden ontbreekt.

Ze doen dan ook een beroep op de burgers om vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid zorgvuldig om te gaan met het milieu. Om milieucatastrofen te voorkomen, vragen de studenten de beleidsmakers dringend om de milieuwetgeving die al jaren in concept klaar is, “eindelijk te realiseren.”

Tussen 30 oktober en 7 november hebben de studenten niet alleen de faciliteiten op het UOC-complex bezocht, maar ook de afvalwaterzuiveringsinstallaties te Klein kwartier, de Desalination Plant van Aqualectra te Fuik, de Afvalmanagement Plant van Selikor te Malpais en de Kalksteen- en Fosformijn (Mijnmaatschappij Curaçao) op de Tafelberg.

Studenten van Elektrotechniek van de FTeW hebben ook meegeholpen om apparatuur te testen en te installeren te Galibi onder leiding van Mextra Technologies.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May