Lalla Rookh Museum vertoont verhaal contractarbeider
17 Nov 2016, 08:13
foto
De documentaire 'Erfenis van Munshi Rahman Khan' wordt vertoond in het Lalla Rookh Museum.


De documentaire De Erfenis van Munshi Rahman Khan wordt vrijdagavond vertoond in het Lalla Rookh Museum. Rahman Khan vertrok in 1898 vanuit India naar Suriname als contractarbeider. Hij was een geletterde man en vanaf zijn jeugd in India hield hij een dagboek bij. Op basis van zijn verhaal wordt in deze documentaire een beeld geschetst van het leven van de contractarbeiders: de omstandigheden in India, de werving als contractarbeider, de reis naar Suriname, het leven op de plantages en na de contractperiode.

'Hakim hield mijn rechterhand vast en keek heel zorgvuldig naar mijn handpalm en zijn lijnen. Hij las, telde en berekende de lijnen van mijn hand en van mijn voorhoofd. Na enige tijd keek hij naar mijn vader en zei: 'Beste broeder, deze jongen zal niet bij jullie blijven. Zijn lot zal hem naar een vreemd land sturen, van waaruit hij niet meer zal terugkeren.' Dit is een fragment uit het dagboek van Rahman Khan.

Elke maand organiseert het Lalla Rookh Museum een gratis thema-avond om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te bieden, meer kennis op te doen over het cultureel erfgoed en de geschiedenis van de Hindostaanse Surinamers.

De documentaire wordt om 18.30 uur vertoond in Gebouw 2 op het Lalla Rookh-complex.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May