Studenten leren over rechten inheemse volken
15 Nov 2016, 16:59
foto
Aankondiging van het debat over grondenrechten op de Anton de Kom Universiteit van Suriname.


Studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en andere jongeren hebben de kans om meer te weten te komen over de rechten van de inheemse volken. De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden (Vids) is vorig jaar een nationale bewustwordingscampagne ‘Gedeeld of Verdeeld, Autonomie binnen Grenzen’ gestart. Een debat op de universiteit over de grondenrechten en andere rechten van inheemse volken, zal het startsein voor de publieke discussie binnen deze campagne.

De Vids wil dat de jongeren ook meer weten over de internationale vonnissen. Ze zal daartoe twee debatten organiseren met relevante deskundigen. In sommige landen, ook in Suriname, is geprobeerd de inheemse volken te assimileren tot “gewone burgers” die niet meer het gevoel hebben dat zij een eigen volk zijn, zegt de Vids in een persbericht. “Dat is niet gelukt.”

De Caraïben, Arowakken, Trio’s, Wayana’s en andere inheemse volken bestaan nog en willen ook als zodanig blijven bestaan in hun traditionele grondgebieden die hen rechtmatig toekomen, gaat de Vids verder. Inheemse volken hebben vanzelfsprekend dezelfde mensenrechten als elk ander mens, maar ook rechten als volk. De organisatie wijst erop dat de internationaal erkende rechten van inheemse volken nog steeds niet wettelijk zijn vastgelegd in Suriname. Reden voor de Vids om internationaal een rechtszaak tegen de Staat aan te spannen om dit af te dwingen. Suriname is daartoe veroordeeld.

De Surinaamse inheemse volken vragen om respect voor hun rechten. Zij willen op hun eigen wijze, met hun eigen tradities, cultuur en taal kunnen blijven leven in hun erkende woongebieden in Suriname. De bewustwordingscampagne van de Vids is dan ook bedoeld om de nationale wetgeving aangepast te krijgen. Astrid Boedhoe die is afgestudeerd op het thema ‘Grondenrechten’ is de hoofdspreker tijden het debat dat vrijdag op de universiteit wordt gehouden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May