Donald Trump richt vizier op 3 miljoen illegale immigranten
14 Nov 2016, 11:01
foto
President-elect Donald Trump. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse president-elect Donald Trump zegt dat hij in eerste instantie maximaal drie miljoen illegale immigranten zal deporteren of gevangen nemen. Hij heeft zijn vizier gericht op immigranten met een strafblad, zoals bendeleden en drugsdealers. Trump heeft zijn uitspraken gedaan in een interview met de Amerikaanse omroep CBS.

Volgens een rapport van het Congres waren er in 2010 naar schatting 178.000 illegale immigranten met een strafblad in de Verenigde Staten (VS). Trump heeft ook gezegd dat zijn geplande muur met Mexico ook een hekwerk kan zijn.

Ondertussen heeft de president-elect Reince Priebus, voorzitter van het Republikeinse Nationale Comité (RNC), gekozen als zijn toekomstige chef-staf, en Stephen Bannon, het hoofd van zijn campagne en van de rechtse website Breitbart, als belangrijkste strateeg.

In zijn eerste uitgebreid vraaggesprek als president-elect, heeft Trump gesteld dat de toekomstige genomineerden voor het Hooggerechtshof pro-life zullen zijn en het grondwettelijk recht om wapens te dragen zullen verdedigen. Hij zal niet proberen om de legalisatie van het homohuwelijk terug te draaien. Trump zegt dat hij afziet van het presidentieel salaris van US$ 400.000 en daar in de plaats jaarlijks US$ 1 zal nemen.

Hij is "bedroefd" door meldingen van intimidatie van minderheden en heeft opgeroepen om er een “stop” aan te brengen. Trump heeft in het gesprek opgemerkt dat hij "erg trots" was op zijn campagne, maar dat hij wenste dat het "zachter, mooier" was. Hij zal erover nadenken om een speciale aanklager te vragen de kwestie van het e-mail-gebruik van Hillary Clinton te onderzoeken.

De Republikeins heeft Democraat Hillary Clinton dinsdag verrassend verslagen in de presidentsverkiezingen, terwijl Clinton bij de opiniepeilingen favoriet was. Trump neemt het Witte Huis op 20 januari over van Barack Obama die na twee ambtstermijnen aftreedt.

Er wonen naar schatting elf miljoen illegale immigranten in de VS, velen van hen uit Mexico. Trump heeft immigratie en grenscontrole een belangrijk onderdeel gemaakt van zijn campagne. Hij heeft tijdens zijn campagne toegezegd om de amnestie die president Obama had ingevoerd terug te draaien en zich strikt te houden aan de immigratiewetten en mensen zonder de juiste documenten te deporteren.

Trump tegen CBS: "Wat we gaan doen is de mensen die crimineel zijn en een strafregister hebben, onder wie veel bendeleden, drugsdealers- waarschijnlijk twee miljoen, het zouden zelfs drie miljoen zijn- we gaat ze uit ons land zetten of we gaan ze opsluiten. "
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May