Boek over Suriprofs ook in Suriname gepresenteerd
13 Nov 2016, 04:39
foto
SLM-directeur Robbi Lachmising had het emotioneel zwaar bij de presentatie van het boek over de Suriprofs. (Foto's: René Gompers)


‘Suriprofs, van benefiet naar project’ is het boek dat zaterdag in de Sport Hall of Fame aan het publiek is gepresenteerd. Het eerste exemplaar heeft Ray Wimpel gekregen. Het boek vertelt over het ontstaan van de Suriprofs en de tot nu toe uitgevoerde projecten in Suriname. SLM heeft alvast 20 stuks besteld en Telesur 100.

De Suriprofs-bestuursleden Hamied Ahmadali, André Wasiman en Regi Blinker hebben het boek gepresenteerd. Ieder van hen heeft een aantal boeken geschonken aan verscheidene gasten zoals SLM-directeur Robbi Lachmising, waarnemend directeur Telesur Mike Antonius, directeur Sportzaken Luciano Mentowikromo en oud-voetballer Sigi Lens.

De emoties zijn hoog opgelaaid bij Lachmising en Lens toen zij hun exemplaar hebben ontvangen. Ze hebben verteld dat herinneringen van het Kleurrijk elftal bij ze opkwamen. Op 7 juni 1989 is een SLM-vliegtuig neergestort waarbij 167 personen zijn omgekomen. Onder hen alle bemanningsleden en vijftien spelers van het Kleurrijk elftal. Elf personen en een hond hebben de ramp overleefd. Lachmising was destijds de vertegenwoordiger van SLM in Nederland. Sigi Lens is één van de drie voetballers die de ramp heeft overleefd.

Het fotorijk boek vertelt in 190 pagina’s op een levendige manier over het ontstaan van de Suriprofs, hun ervaringen op het veld, de verbintenis met Suriname en de projecten die zij met de opbrengsten van hun benefietwedstrijden hebben uitgevoerd. Vanaf 2000 hebben de Suriprofs netto ruim €1.8 miljoen opgehaald. Het geld is gestopt in projecten voor de jeugd, het onderwijs, de gezondheidszorg en sport.

Ahmadali heeft uitgelegd dat in eerste instantie gedacht was aan het uitbrengen van een brochure. "Maar de informatie is te waardevol." In 2014 is begonnen met het schrijven van het boek. Suriprofs-voorzitter Stanley Menzo heeft het boek op 9 november in Nederland gepresenteerd. De eerste exemplaren heeft hij uitgereikt aan Edgar Davids, Aron Winter en Winston Bogarde.

Bij de presentatie van het boek in Nederland heeft Menzo het voorzitterschap overgedragen aan Jürgen Raymann. Mentowikromo, heeft namens minister Faizal Abdoelgafoer, dank betuigd aan Suriprofs. Hij zegt dat hij ervan overtuigd is dat ook de nieuwe voorzitter Raymann grote resultaten zal neerzetten. Telesur en SLM zijn altijd nauw betrokken geweest bij de activiteiten van de Suriprofs. Lachmising heeft aan het eind van de ceremonie aangekondigd dat SLM twintig boeken besteld. Antonius is naar voren gestapt en heeft aangekondigd dat Telesur 100 boeken neemt. De boeken zijn verkrijgbaar voor € 19, 95.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May