Technische leerlingen krijgen onderricht over veiligheid
12 Nov 2016, 19:42
foto
Meer dan 2.000 leerlingen van STS2 en het Natin volgen de veiligheidslessen.(Foto's: René Gompers)


Op grootse wijze is in de Anthony Nesty Sporthal de eerste les over veiligheid op de technische scholen verzorgd. Iets meer dan 2.000 leerlingen van STS2 en Natin hebben vrijdag deelgenomen aan de openingsles vol interactie, audiovisueel materiaal en praktische tips. De veiligheidslessen zijn onderdeel van de Safety Culture project van het Amerikaans oliebedrijf Kosmos Energy.

Hunter Visser en Gary Higbee van SafeStart, het bedrijf dat ook de veiligheidsmaatregelen van Staatsolie heeft opgezet, zijn de leraren geweest op de introductieles die overigens in het Engels is verzorgd. “Veiligheid heeft niet alleen met de werkplaats te maken,” merkt Tom Fauria, vicepresident en Country Manager van Kosmos Energy op. “Het begint thuis en op school. Daarom zijn we hier. We zijn hier naar aanleiding van een dodelijk ongeluk op school. Ons is door Staatsolie in december gevraagd om te helpen een cultuur van veiligheid te ontwikkelen op de technische scholen. We hebben dit project omarmd en vandaag maken we een begin. Het komt erop neer dat je op een leuke manier gewoontes aanleert om veiliger te handelen.”

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid, die waarneemt voor minister van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur, heeft de leerlingen op het hart gedrukt om veiligheid tot hun tweede natuur te maken. Hij is zelf een product van het Natin en is jaren actief geweest in de mijnbouw. “Pas wanneer je eraan blootgesteld wordt, zie je hoe weinig ruimte er is tussen jouw als kwetsbaar individu en een ongeluk dat fataal kan aflopen. Het gaat erom dat je bewuste keuzes leert maken. Sommige bedrijven leren je dat aan, maar hoe eerder je kan beginnen met die cultuuromslag om veilig te denken, veilig te handelen zodat het je tweede natuur wordt, hoe beter.”

In de eerste les van Visser en Higbee zijn de gemoedstoestanden geïdentificeerd die bepaalde handelingen teweegbrengen die leiden tot een ongeluk. Frustratie bij een voetbal oefening kan bijvoorbeeld ertoe leiden dat je uit woede niet verder denkt, de bal tegen de muur gooit en de bal hard in het gezicht terugkaatst. De training bestaat uit elf modules. Twintig speciaal getrainde leerkrachten zullen de andere tien modules op dezelfde energieke wijze verzorgen op hun scholen. Fauria hoopt dat in januari 2017 de eerste certificaten aan de leerlingen overhandigd kunnen worden. Het project duurt twee jaren. Verschillende sprekers verbonden aan het onderwijs hebben naar voren gebracht dat er al enkele jaren is gezocht naar een manier om de veiligheid op de technische scholen op te krikken. Ze zijn Staatsolie en Kosmos Energy erg dankbaar voor dit project.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May