Overwinning van Trump: Vreugde bij fundamentalisten
12 Nov 2016, 04:28
foto
Hindu Sena houdt een gebedsdienst voor Donald Trump na zijn overwinning op Hillary Clinton. (Foto: Hindustan Times)


De politieke toekomst van de Verenigde Staten heeft gevolgen voor bijna alle landen van de wereld. Landen over de hele wereld zijn direct begonnen met de inschattingen van de pro’s en contra’s die de toch wel onverwachte overwinning van Donald Trump bij de recent gehouden Amerikaanse verkiezingen met zich meebrengt.

Niet alleen landen zijn doende analyses te maken van hoe de relaties met de Verenigde Staten in de komende vier jaren eruit zullen zien, maar ook vele andere groepen waaronder internationale en regionale organen, niet-gouvernementele organisaties en fundamentalistische groepen zoals in Pakistan en India.

Pakistan
Na de dood van Osama Bin Laden in mei 2011, vroeg de zakenman Donald Trump “wanneer gaat Pakistan spijt betuigen voor het feit dat het zes jaren lang een veiligheidsoord heeft geboden aan de Al Qaida leider? Wat een bondgenoot.” Zal Trump nu als president deze vraag herhalen?
Het is op dit moment niet te overzien hoe Trump de complexiteit van de issues van de Amerikaans-Pakistaanse politiek zal benaderen, want onvermijdelijk komt Afghanistan ook erbij kijken. Er moet eveneens rekening gehouden worden met de directe wijdere regio, met name, India, China en Iran.
Traditionele Republikeinen hebben altijd een nauwe binding gehad met Pakistan, voornamelijk als tegenwicht van de Indiaas intieme relatie met toen de Sovjet Unie. Echter, Trump heeft in zijn verkiezingscampagne in 2016 duidelijk laten blijken, dat hij geen traditionele Republikein is.

In Pakistaanse politieke kringen houdt men er rekening mee dat de nieuwe Amerikaanse president geduld noch begrip zal hebben voor de Pakistaanse benadering van terrorisme. Daarom wordt, gelet op Trump’s Islamophobische en racistische uitspraken verwacht, dat Pakistan, het zwaar te verduren zal krijgen en repercussies tegemoet kan zien vanwege haar associatie, al dan niet terecht, met militante groepen.

Waar ook zeer ernstig rekening mee gehouden wordt is dat in Pakistan en ook Afghanistan de overwinning van Trump een enorm geschenk is voor de uitdunnende jihadistische groepen, die nu een hernieuwde rekruteringsbasis hebben verkregen. Als de jihadistische ideologie een voedingsbron nodig heeft, dan is dat het imago van de Verenigde Staten als de duivelse anti – Islam kruisvaarder. De jihadisten zullen de overwinning van Trump tot de laatste druppel uitmelken en erop hameren dat de Amerikanen de grootste vijand zijn van de Islam. Een oplaaiing van terroristische aanvallen zal dus verwacht kunnen worden.

India
Terwijl Trump in 2012 harde woorden uitte richting Pakistan, toonde hij in oktober 2016 wel een soft spot te hebben voor India. Afgelopen maand woonde hij in New Jersey een uitgebreid liefdadigheidsevenement bij dat georganiseerd was door de Republikeinse Hindoe Coalitie waar hij beloofde dat India en de Verenigde Staten best friends zouden zijn als hij president zou worden. Hij prees premier Narendra Modi en verzekerde de Indo-Amerikaanse kiezers dat hij zou helpen het terrorisme in India te bestrijden.

Havan voor Trump
Reeds in mei van dit jaar had een groep die zichzelf Hindu Sena noemt in Nieuw Delhi een Havan (gebedsdienst) gehouden waar gebeden werd voor de overwinning van Trump.
Leden van deze rechtse organisatie geloven dat Donald Trump de man is who will save humanity from Islam and Islamic terror. Het hoofd van de Hindu Sena, Vishnu Gupta, is verder van oordeel dat Islam and Islamic terror are cancerous to the world. India lijdt al te lang hieronder. Trump gelooft dat ook, daarom bidden wij op deze Havan voor zijn overwinning.

Donald John Trump heeft inderdaad gewonnen en afgelopen woensdag 9 november verzamelden leden van de Hindu Sena zich in Nieuw Delhi en onder het geroffel van drums en het eten van zoetigheden werd de overwinning gevierd.
Volgens Vishnu Gupta terrorists will be hunted everywhere in the world, even if they go hide in a cave. Alleen God kan Pakistan nu helpen. Donald Trump zal volgens Gupta nu doen wat geen enkele andere Amerikaanse president heeft kunnen/willen doen i.e. Amerikaanse steun bij de bestrijding van het terrorisme in India.

De betrekkingen tussen India en de Verenigde Staten begonnen aan te trekken toen in 1991 Narasimha Rao de nieuwe premier van India werd. Tot dan had India ruim 55 jaar lang onder Nehru, diens dochter Indira en kleinzoon Rajiv een socialistische weg bewandeld, waar de Amerikanen geen sympathie voor hadden. Toen de 17 talen sprekende Rao in 1991 premier werd, was India een bijna bankroet land dat op het punt stond van een complete economische ineenstorting.
Narasimha Rao, die beschouwd wordt als de meest patriottische staatsman van India, zwoer de socialistische koers af en onder zijn lijfspreuk 'de Natie is groter dan het Politieke Systeem', startte hij een massief economisch hervormingsprogramma dat in de daarop volgende jaren onverkort werd voortgezet door zijn opvolgers Inder Kumar Gujral, Atal Biharie Vaypajee, Manmohan Singh en de huidige premier, Narendra Modi.
De economische groeicijfers van India in de afgelopen 25 jaar zijn indrukwekkend, het land werd heel aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders, onder wie ook Donald Trump, die zijn bekende Trump Towers opzette in Gurgaon en Pune, voorsteden van respectievelijk Nieuw Delhi en Mumbai. Opgemerkt moet worden dat Trump Tower in Pune problemen ondervindt vanwege vermoedens van illegaal verkregen grond door de Indiase partners van Trump.

Premier Modi, die enige tijd als de Eerste Minister van de deelstaat Gujarat (periode 2001-2014) de Verenigde Staten niet binnen mocht, maar vanaf zijn premierschap in mei 2014 zeer welkom is in Washington DC, was één van de eerste wereldleiders die Donald Trump feliciteerde met zijn overwinning en zei ervan overtuigd te zijn dat de nieuwe president will take the India-US bilateral ties to new heights.

Het Indiase gouvernement is vol vertrouwen dat de bonhomie met de Verenigde Staten zal blijven groeien. Obama en Modi hebben elkaar al acht keren ontmoet; de Amerikaanse ondersteuning van India voor een permanente zetel in de Veiligheidsraad en de Nucleaire Supporters Groep, loopt geen gevaar met Trump als president. Buiten de Indiase regering om hopen fundamentalistische groepen zoals de Hindu Sena, maar ook de grotere Shiv Sena dat met Trump aan het roer het Moslim terrorisme in India definitief verslagen zal worden.

Vrees
Wie de Pakistaanse kranten van de afgelopen drie dagen erop naslaat, zal bemerken dat de Pakistaanse regering vreest voor een hardline buitenlandse politiek van Trump.
Lang voor zijn campagne voor het presidentschap en ook tijdens die campagne, heeft Trump harde woorden geuit richting Pakistan. Volgens Trump is Pakistan een onstabiele nucleaire macht waarop gelet moet worden, het land is een basis voor terroristische groepen en in mei jongstleden verklaarde Trump ook dat hij binnen twee minuten de gevangen genomen arts, Shakil Afridi, die de CIA geholpen heeft om Osama bin Laden te lokaliseren, uit de gevangenis zou halen middels de stopzetting van hulp aan het bewind in Islamabad. Hij wil zoals eerder opgemerkt, ook Pakistaanse spijtbetuiging over Osama bin Laden.

Donald Trump heeft de verkiezingen gewonnen, mede geholpen door zijn sterke stellingname en belofte dat hij zal afrekenen met het Islamitische terrorisme en landen die dat ondersteunen. Begrijpelijk dat Pakistan, dat gezien wordt als een basis voor Islamitische terroristische groepen, met zorg de bilaterale relatie met de Verenigde Staten onder leiding van Trump, tegemoet ziet.

Maar voormalig president, generaal Pervez Musharraf, is optimistisch over de relatie Pakistan-Amerika. Volgens hem zijn de gemeenschappelijke belangen van Pakistan en de Verenigde Staten - als de voormalige president draagt hij daar kennis van - zo immens dat die niet ondergeschikt gemaakt kunnen worden aan de zienswijze of wens van één persoon.
De Amerikaanse buitenlandse politiek wordt tot nu toe niet alleen bepaald door de president en zijn vertrouwelingen, maar ook door sterke lobbygroepen binnen het Huis van Afgevaardigden en de Senaat en binnenlandse pressiegroepen zoals de oorlogs- en auto industrie en machtige groepen zoals de Joodse en de Israël lobby.

Rudie Alihusain
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May