De nasleep van de clowneske Trump campagne
11 Nov 2016, 18:52
foto


Het verbaast mij geenszins dat vele duizenden Amerikanen de afgelopen 48 uren de straat zijn op gegaan om heftig te protesteren tegen de verkiezing van Donald Trump tot president van de VSA. In zijn campagnevoering heeft hij namelijk enorm veel uitspraken gedaan die absoluut niet door de beugel kunnen als je voorstander bent van bijvoorbeeld een multireligieuze samenleving of van vrede.

Teveel uitspraken die de wereldgemeenschap op haar qui vive heeft gezet. Iedereen lijkt huiverig voor de een of andere maatregel. Cuba voor het terugdraaien van de embargo-maatregelen, Mexico voor de bouw van een muur, Iran voor het nucleair akkoord, moslims voor het gerepatrieerd worden, andere minderheden voor uitsluiting etc etc. Het is dus alleszins begrijpelijk dat mensen protesteren. Dat is namelijk een van de verworvenheden van de democratie. Het hebben van een mening en die mening te mogen verkondigen.

De onlusten vinden hun motivering ook in het feit dat Hillary Clinton meer stemmen heeft behaald dan Donald Trump. Als je 200.000 stemmen meer hebt behaald en je verliest de verkiezing toch, dan is dat natuurlijk een zeer pijnlijk verlies. Ik hoor Amerikaanse staatsburgers, Hillary Clinton oproepen om naar de suprême court te gaan en de uitslag op basis van wat men noemt een onrechtvaardig kiessysteem juridisch aan te vechten. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat Hillary Clinton gehoor zal geven aan die oproep.

De onlusten in de VSA baren iedereen zorgen omdat het gaat om supermacht Amerika die veel bepaalt in het wereldgebeuren. Ik heb de overwinningsspeech van Donald Trump gehoord. Hij is nog geen president (naar alle waarschijnlijkheid wordt hij het wel) maar president-elect. Zijn overwinningsspeech, hoewel van een geheel andere orde dan zijn campagne, heeft de vrees en het onbehagen bij vele groeperingen van het Amerikaanse volk niet kunnen wegnemen. De campagne was daarvoor te heftig en doorspekt met beschuldigingen en krasse taal.

Zowel president Obama als de verliezende Hillary Clinton hebben opgeroepen tot een unified America doch is het koffiedik kijken hoe dit zich verder zal ontwikkelen. Een Amerika of een verdeeld Amerika? Vrede of oorlog? Vrijheid of oppressie? Respect of disrespect?
In God we trust.

Mr. Drs. Sharmila Kalidien-Mansaram
A tittre personnel!
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May