India: Bezorgde klanten ruilen verboden bankbiljetten
10 Nov 2016, 20:43
foto
Mensen stonden in rijen in de banken om geld te storten en op te nemen.(Foto's: Reuters)


In heel India staan trotseren mensen lange wachtrijen buiten de banken om hun coupures van 500 en 1.000 rupee in te wisselen. Premier Narendra Modi heeft dinsdagnacht bekendgemaakt dat deze coupures uit de roulatie zijn gehaald in het kader van anti-corruptie maatregelen.

Indiërs kunnen hun oude coupures, die vanaf dinsdag middernacht geen wettig betaalmiddel meer is, tot 30 december inwisselen voor nieuwe bij banken. De verrassende actie maakt deel uit van het hardhandig optreden van de regering tegen corruptie en illegale kasmiddelen. Banken waren op woensdag gesloten om ze genoeg tijd te geven om de nieuwe coupures in te slaan. Aan opnames bij de geldautomaten zijn er ook limieten gesteld. Buiten de banken in Mumbai en Delhi waren er chaotische taferelen.

Sommige banken hebben hun werktijden verruimd om de drukte op te vangen en hebben op tijdelijke basis extra personeel ingehuurd. Bankfunctionarissen zeggen dat ze ook extra geld hebben gebracht om de situatie aan te pakken. De situatie verloopt soepel, afgezien van het feit dat de politie moest worden ingeschakeld bij de sporadische gevechten die uitbraken onder de klanten.

Vijay Karan Sharma uit Chhattisgarh, een student aan de Universiteit van Delhi, vertelde de BBC dat hij al sinds de ochtend in de rij had gestaan. "Ik ging naar huis voor Diwali en mijn ouders gaven me geld als een geschenk. Nu sta ik hier in plaats van te studeren,” zei hij. "Ik wilde dat ze een eenvoudiger systeem hadden voor studenten. Ik heb wanhopig geld nodig om mijn huur te betalen en boeken en eten te kopen."

Ondertussen praat de Indiase social media over weinig anders. De top trend op Twitter India is geweest #CashCleanUp met tweets, variërend van de gefrustreerde naar de humoristische. Veel Indiërs hebben aangegeven dat een groot deel van hun dag zou worden besteed in de rijen.

Nieuwe 2.000 (ongeveer US$ 30) en 500 rupee coupures met nieuwe beveiligingsfuncties worden aan mensen gegeven om de oude die uit de omloop zijn te vervangen. Te zijner tijd zal ook een nieuwe coupure van 1.000 rupee “met een nieuwe dimensie en ontwerp” worden ingevoerd, laat een hooggeplaatste regeringsfunctionaris optekenen.

De maatregel is bedoeld om geld dat is “vermist”, bekend als zwart geld- uit de circulatie te halen. Het gaat om gelden die illegaal zijn verkregen of zijn onthouden aan de belastingdienst. De secretaris van Financiën, Shaktikant Das, heeft mensen met grote hoeveelheden verborgen geld gewaarschuwd dat de banken zeer oplettend zullen zijn bij de uitwisseling van oude nota's voor nieuwe. De regering zegt dat de actie de belastingontduikers zal ontmaskeren en dat alle oude coupures die zijn gestort op de banken, zullen worden onderworpen aan de belastingwetgeving.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May