Anti-Trump protesten 'sieren' Amerikaanse straten
10 Nov 2016, 10:21
foto
In Los Angelos hebben demonstranten een beeltenis van Donald Trump gebouwd...(Foto's: Reuters)


Demonstranten hebben woensdag in steden in de Verenigde Staten gemarcheerd om te protesteren tegen de verrassende overwinning van de Republikein Donald Trump. Het beeld in de Amerikaanse straten was een uitstraling van zijn campagne retoriek over allochtonen, moslims en andere groepen.

In New York vulden duizenden de straten in het centrum van Manhattan op weg naar de Trump Tower, Trumps verguld huis op Fifth Avenue. Honderden anderen verzamelden zich bij een park in Manhattan en scandeerden: "Niet mijn president."

In Los Angeles zaten de demonstranten op de snelwegen 110 en 101, waarmee ze het verkeer op een van de belangrijkste verkeersaders van de stad hadden geblokkeerd. De oproerpolitie probeerde ze te verwijderen. Daarbij zijn ongeveer dertien demonstranten gearresteerd. Een eerdere betoging in Los Angeles bracht meer dan 5.000 mensen, grotendeels middelbare scholieren, op de been.

Een demonstratie van meer dan 6.000 mensen had het verkeer in Oakland, Californië geblokkeerd, zegt de politie. De demonstranten gooiden objecten op de oproerpolitie, verbrandden afval in het midden van een kruispunt, staken vuurwerk af en sloegen de voorruiten van winkels ineen. De politie reageerde met het gooien van irriterende stoffen op de demonstranten, schrijft Reuters. Twee agenten zijn gewond geraakt in Oakland en twee politieauto's zijn beschadigd, vertelde Johnna Watson, woordvoerster van de politie van Oakland aan CNN.

In het centrum van Chicago hadden zich naar schatting 1.800 mensen verzameld buiten de Trump International Hotel and Tower. Ze scandeerden: "No Trump! No KKK! Geen racistische USA." De politie van Chicago had wegen in het gebied afgesloten om het pad van de demonstranten te belemmeren. Er zijn geen onmiddellijke meldingen van arrestaties of geweld daar. "Ik ben gewoon echt bang over wat er gebeurt in dit land", zegt de 22-jarige Adriana Rizzo in Chicago, die een bord ophoudt met de tekst: ". Geniet van je rechten, terwijl je kan."

In Seattle heeft de politie gereageerd op een schietpartij met meerdere slachtoffers in de buurt van de plaats waar anti-Trump protesten werden gehouden. De politie zei dat de schietpartij niet was gerelateerd aan de demonstraties. Demonstranten hebben uitgehaald naar Trump's campagne belofte om een muur te bouwen langs de grens met Mexico om immigranten te weerhouden de Verenigde Staten illegaal binnen te komen.

Honderden hadden zich woensdagavond ook verzameld in Philadelphia, Boston en Portland, Oregon. In Austin, de hoofdstad van Texas, hebben volgens de politie ongeveer 400 mensen gemarcheerd door de straten.

Een vertegenwoordiger van het campagneteam van Trump wilde niet onmiddellijk reageren op verzoeken om commentaar op de protesten. Trump zei in zijn overwinningstoespraak dat hij een president voor alle Amerikanen zou zijn: "Het is tijd voor ons om samen te komen als een verenigd volk.” Eerder deze maand heeft zijn campagneteam de steun van een Ku Klux Klan-krant verworpen met de uitspraak:" Trump en zijn campagne hekelen haat in welke vorm dan ook."

Trump heeft 306 kiesmannen achter zich weten te krijgen tegenover Hillary Clinton met 232. In de Verenigde Staten geldt niet dat de kandidaat met de meeste stemmen president wordt. In het Amerikaans kiessysteem bepaalt het aantal kiesmannen de overwinning van een presidentskandidaat. Degene die minstens 270 van de 538 kiesmannen voor zich weet te winnen, wordt de president van de Verenigde Staten. Ofschoon Clinton 200.000 meer stemmen heeft vergaard, is zij blijven steken op het aantal kiesmannen.

Donald Trump wordt de 45e president van de Verenigde Staten en zal de scheidende Barack Obama vandaag ontmoeten om te praten over een vreedzame en soepele overdracht van de macht. Obama had Trump gekenmerkt als "niet capabel" voor het hoogste ambt en had campagne tegen hem gevoerd. Hij heeft na de verkiezingen dinsdag alle Amerikanen opgeroepen om het verkiezingsresultaat te accepteren. “We moedigen hem allen nu aan in zijn succes om het land te verenigen en te leiden,” sprak Obama. Ook de verslagen Clinton heeft haar aanhangers verteld dat Trump een kans moet krijgen om te leiden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May