PVF hekelt positie Nickerie in agrarisch beleid overheid
10 Nov 2016, 02:42
foto
Soedeshchand Jairam, voorzitter PVF.


De Politieke Vleugel van de FAL (PVF) wil dat er in de DNA tijdens de begrotingsbehandeling, gepleit wordt voor meer zelfstandigheid, meer bevoegdheden en middelen voor het lokaal bestuur van Nickerie. PVF-voorzitter Soedeshchand Jairam, meent dat Nickerie als grootste landbouwdistrict, het grootste aandeel zou moeten hebben in de begroting van LVV, terwijl het directoraat van Landbouw ook gevestigd zou moeten zijn in het westen van het land.

Het rijstbeleid zou dan ook samen met de stakeholders ter plaatse kunnen worden bepaald, waardoor ook de uitvoering, monitoring en evaluatie effectiever zou verlopen. De parastatale bedrijven die in Nickerie gevestigd zijn, moeten via het lokaal bestuur effectiever worden aangewend voor de agrarische ontwikkeling, waar de primaire productie en verwerking plaatsvindt, om de barrières voor de agrarische ontwikkeling te kunnen opheffen. Er moet sprake zijn van een evenwichtige en rechtvaardige verdeling van de staatsmiddelen over alle districten, om zodoende een hoog rendement te kunnen halen uit die schaarse middelen, schrijft Jairam namens de organisatie in een persbericht.

Jairam geeft aan dat de inzaai voor het seizoen 2016-2017 door de verslechterende verhouding tussen de kostprijs en de padieprijs, niet is gegarandeerd. De overheid zou niet in staat zijn middelen vrij te maken voor een optimale irrigatie, drainage, onderzoek, onderwijs, voorlichting, organisatie en ontwikkeling. De afdelingen van de ministeries in het district hebben volgens hem ook geen bevoegdheden, kader en middelen om de knelpunten te bestrijden en eventueel samen met de plaatselijke actoren acties te ondernemen in het belang van de ontwikkeling van de landbouw en het district.

Er is vaker, zonder succes, aandacht gevraagd voor de problemen. De PVF meent dat besluiten en oplossingsmodellen op lokaal niveau en in samenspraak met de stakeholders (bottom up approach) genomen moeten worden. Op termijn zal deze nieuwe aanpak leiden tot een versnelde toename van de productie en export waardoor er een bijdrage geleverd kan worden aan de noodzakelijke diversificatie, schrijft de organisatie, die ook pleit voor een gekozen districtscommissaris.

De brief van de PVF kunt u hier lezen
pdf-icon.gif PVF_-_stiefmoederlijke_behandeling_Nickerie-1.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May