Seeing is believing!
10 Nov 2016, 04:36
foto
Straatbeeld Beijing, de hoofdstad van Volksrepubliek China. (Foto's: Ranu Abhelakh)


Het openstellen van de economie en sociale hervormingen in de jaren ’90, gingen hand in hand voor de Volksrepubliek China. Het land beklimt sindsdien in rap tempo het pad van de modernisering en toont dit met trots aan de wereld.
“Seeing is believing”, zegt vicepresident Xie Yuan van de Chinese People’s Association for Friendship with Foreign Countries (CPAFFC) aan Surinaamse journalisten.


Het straatbeeld in Beijing vertelt China’s moderniseringsverhaal. Bij het stoplicht wachten voetgangers al starend naar hun mobiel, op het groene licht. Een vrouw in een oranje uniform regelt de orde bij de bushalte. Geruisloos haalt een bromfietser een openbare bus in. Ze rijden beiden op elektriciteit. Op de bovengrondse spoorlijn raast de high speed trein en fly-overs lopen als krakelingen in lagen boven elkaar op de snelwegen. Op de verkeers- en bewegwijzeringsborden en de metro stations prijken twee talen: Chinees en Engels.

Tussen de (jonge) bomen en fleurige bloemperkjes langs de straten, groeien op de millimeter keurig geknipte haagjes. Aan weerszijden van de weg zijn de torenhoge verlichte wolkenkrabberskantoren en -appartementen, sommige ontworpen door buitenlandse architecten. In de drukke winkelstraten beconcurreren Amerikaanse en Europese winkelgiganten, de Aziatische. En hutongs, de ommuurde achterbuurten in de oudere wijken zijn top toeristische attracties voor de massa’s toeristen die het land dagelijks bezoeken.

Ontwikkeling en uitdaging
"Elke minuut vindt er een nieuwe ontwikkeling in China plaats”, geeft Xie aan. De ontwikkelingen en modernisering brengen ook nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals de luchtvervuiling. Een maatregel hiertegen is bijvoorbeeld een streng auto-toekenningsbeleid, gebruik van elektrische voertuigen en de verplaatsing van fabrieken naar gebieden buiten de stad, legt hij uit. “Dit stimuleert tegelijk de suburbanisatie, want Beijing alleen al telt 20 miljoen inwoners.”

De Aziatische reus met een bevolking van 1.3 miljard personen, ziet zich ook uitgedaagd in de zorg om de senioren burgers. Een snel vergrijzende bevolking leidde tot beleidsaanpassing. Jaarlijks worden tientallen senioren vermist, die in achtergelegen gebieden wonen waar ouderenzorg onvoldoende is. “Veel kinderen trekken naar de grote steden om te studeren en blijven daar wonen.”

Eén-kind beleid
De opheffing van het 30 jaren oude één-kind beleid heeft ook met dit sociale probleem te maken. In China hebben de kinderen de plicht om voor hun ouders te zorgen. “Het werd te zwaar voor één kind om de zorg voor twee ouders te dragen.” Er worden nu meer bejaardentehuizen opgezet en senioren leren over sociale integratie. Naast een pensioenregeling krijgen zij ook steun uit de gemeenschap, zoals een gratis lunch op bepaalde plaatsen.

Volgens Xie spelen de media en de nieuwe technologie een belangrijke rol bij het uitdragen van de uiteenlopende beleidsgebieden met uitdagingen. “Zo krijgen de senioren via de media voorlichting en worden er speciale (tv) programma’s voor hen geproduceerd. Nu kunnen zij met een druk of ‘touch’ van het scherm in verbinding staan met hun kinderen en familie.”

Mens-tot-mens communicatie
Als publieke service, biedt de overheid dan ook gratis Wi-Fi en tv in openbaar busvervoer. Langs de straten hangen LED-tv schermen en satelliet ontvangers krijgen gratis schotels voor betere ontvangsten. Maar voor Xie zullen de nieuwe mediavormen de mens-tot-mens communicatie nooit vervangen! “Chinezen vinden het daarom heel belangrijk om met de feestdagen met elkaar te zijn; om samen te eten en sociaal bezig te zijn.”

De modernisering loopt dwars door alle sectoren. De ontwikkeling van de telecom met internetopties, zette jonge ondernemers aan het werk die E-commerce bedrijven vanuit de grond stampten. Hun diensten zoals online winkelen, nutsvoorzieningen betalen, filmpjes kijken of chatten met een mobieltje, behoren tot een dagelijkse bezigheid van miljoenen Chinezen.

Staatsmedia kiest voor nieuwe kanalen
Ook de media hebben zich de internationale trends niet voorbij laten gaan. Staatsmedia met traditionele vormen van tv, radio en krant maken, uitzenden en nieuws verspreiden, zetten zich via nieuwe afdelingen vol in op de producties via nieuwe mediakanalen en technologieën. “Tijd en snelheid zijn vandaag de dag alles! Iedereen ziet dingen vanuit een ander perspectief en internet speelt hierop in”, vertelt Qian Wang, adjunct-directeur Engelse afdeling van het China Internet Information Center (CIIC), een tweetalige nieuwswebsite, die tien jaar geleden werd opgezet en onder supervisie staat van de State Council Information Office (SCIC). De website brengt 24 uur per dag nieuws en speelt met achtergrond stukken in, op de actualiteiten van staats nieuwsagentschap Xinhua.

“Het was geen makkelijke weg”, zegt Xi Yanchun adjunct-directeur Persbureau van de SCIC. China opende zich voor de wereld en er volgde een golf aan interesse vanuit de internationale media. De ontwikkelingen en crises als SARS, maakten een transparant communicatiebeleid noodzakelijk. Het pad van eenzijdige informatieverstrekking werd verlaten. Er volgde regelgeving, overheid en regeringstoppers werden verplicht om persconferenties te beleggen en interviews af te staan. Op alle niveaus zijn intussen woordvoerders benoemd en transcripten van speeches en statements verschijnen online, somt Xi enkele actiepunten op. “De weg is nog lang. Maar wij hebben zeker al meer transparantie in de informatievoorziening gebracht.” De uitdaging is nu om in alle uithoeken van het uitgestrekte land, de eigen burgers constant te informeren én tegelijkertijd de buitenwereld te woord staan.

Westerse social media
China wil gezien en gehoord worden! En internationaal het liefst via de eigen kanalen. Zo stapten staatsmedia vier jaar geleden de westerse social media als Facebook, Youtube en Twitter binnen. Alles wordt gadegeslagen door Chinese autoriteiten. “Wij ervaren minder beperkingen. Ik stel dat wij voor 90% vrij zijn in ons redactioneel werk”, stelt Qian. De redactie bepaalt de agenda van de dag. In het Chinees gepubliceerde artikelen, worden soms wel opgepoetst voor de Engelstalige site. Het gebeurt weleens dat er van hoger hand een commentaar komt over een onderwerp dat tegen de wetten indruist. “Maar publieke meningen en commentaren laten wij gewoon staan op de website of social media.”
Journalistieke vrijheid is een relatief begrip vindt journalist Liu Qiang. “Wat in andere landen niet door de beugel kan, zoals schrijven over een bepaalde religie of gays, kan in China wel.” Hij vindt zich niet altijd terug in de manier hoe westerse media over zijn land berichten.

Seeing is believing!
De CPAFFC, die rechtstreeks onder de centrale overheid valt, heeft de opdracht om China en de internationale gemeenschap dichter bij elkaar te brengen via People-to-People diplomatie. Voor een wederzijds beter begrip! Seeing is believing! Zo organiseert de CPAFFC voor verschillende interessegroepen conferenties, studiekampen en rondleidingen in China. Ze stimuleert ook directe samenwerkingen tussen steden, bedrijven en ngo’s en promoot de wereldvrede en cultuur uitwisseling. “Wij werken met een ieder samen, ongeacht de afstand of grootte van het land of organisatie”, geeft Xie aan.

De Associatie heeft vriendschapsbanden met 500 gelijkgerichte organisaties en ngo’s verspreid over 157 landen. Xie: “Met Suriname bestaat er een uitstekende relatie.” Dit vierde CPAFFC nog op 27 mei in Beijing, toen beide landen 40 jaar diplomatieke banden herdachten. De relatie kenmerkt zich door de samenwerking op het gebied van politiek, economie, infrastructuur, cultuur en educatie. Ze is niet beperkt tot het hoogste niveau, maar strekt zich verder uit tot goede intermenselijke relaties. Immers met een immigratiegeschiedenis van 163 jaar, zijn Chinezen in Suriname een niet weg te denken bevolkingsgroep!
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May