Suriprofs presenteren jubileumboek bij afscheid Menzo
09 Nov 2016, 16:26
foto
De cover van het boek 'Suriprofs van benefiet tot project'.


De Stichting Suriprofs heeft vandaag in het Olympisch Stadion in Amsterdam het jubileumboek Suriprofs van benefiet tot project gepresenteerd. Suriprofs-voorzitter Stanley Menzo reikte de eerste exemplaren uit aan zijn oud-collega’s Edgar Davids, Aron Winter en Winston Bogarde. Aansluitend deed Menzo na ruim 15 jaar afstand van zijn voorzitterschap. Hij droeg zijn functie over aan cabaretier en presentator Jörgen Raymann.

In het rijk geïllustreerde boekwerk staan de activiteiten van de Stichting Suriprofs beschreven vanaf de oprichting in 2000. In woord en beeld zijn de benefietwedstrijden in het Amsterdamse Olympisch Stadion en op Het Kasteel van Sparta Rotterdam vastgelegd. Daarnaast is er volop documentatie over de projecten in Suriname die door de jaren heen met opbrengsten van de wedstrijden zijn ondersteund. Daaronder het Blindeninstituut, Young in Prison, Stichting voor het Kind, Stichting Betheljada, en de Kinder IC-afdeling van het Diakonessenhuis. In totaal bracht de Stichting Suriprofs 1,8 miljoen euro in voor jeugdprojecten in Suriname, meldt de organisatie.

Bicicleta
Een ander deel van Suriprofs van benefiet tot project is ingeruimd voor interviews met de Surinaamse topvoetballers zelf. Die worden afgewisseld door verhalen over fatu op het veld, het geheime nachtleven van Paramaribo, scoren met een bicicleta en de emoties over de vliegramp van 1989.
Menzo en Raymann spraken de hoop uit dat de Suriprofs tot in lengte van jaren hun activiteiten kunnen voortzetten. Die komen vooral ten goede aan de Surinaamse gemeenschap. In zijn nieuwe rol van voorzitter toont Raymann zich vastbesloten om van de benefietwedstrijd aan het eind van het seizoen weer een vaste traditie te maken: ‘Door omstandigheden die buiten onze invloedssfeer liggen, konden de Suriprofs niet elk jaar in actie komen. We gaan vanaf nu op volle kracht door. Te beginnen in mei 2017.’

Raymann heeft naast de voetbalwedstrijden ook galadiners en andere grotere events in gedachten om gelden in te zamelen voor projecten in Suriname. Daarnaast meldt hij dat de container met hulpgoederen voor het Academisch Ziekenhuis op korte termijn aankomt in de haven van Paramaribo. In augustus bracht hij de penibele situatie bij het AZ onder de aandacht waarna met de Suriprofs een hulpactie in gang werd gezet.

Ajax Capetown
Met het aftreden van Menzo ontstaat volgens de oud-international volop ruimte voor nieuwe initiatieven: ‘Ruim vijftien jaar is best een lange periode. Het wordt hoog tijd dat de jongere generatie spelers het overneemt. Daarnaast zijn de activiteiten voor de Stichting heel lastig te combineren met mijn werk bij Ajax Capetown.’

Menzo vertrok in mei dit jaar naar Zuid-Afrika om bij de satellietclub van Ajax aan de slag te gaan als hoofd van de jeugdopleiding. Na de slechte competitiestart van Ajax Capetown werd hij eind oktober benoemd tot coach van de hoofdmacht.
Op zaterdag 12 november wordt het boek Suriprofs van benefiet tot project gepresenteerd in Paramaribo.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May