Een clown aan de macht in de VSA?
09 Nov 2016, 18:22
foto


Ik ben sinds de presidentsverkiezingen van 2008 al fan van Hillary Clinton. Samen met mevrouw Wijdenbosch was ik bij de voorverkiezingen en eigenlijk midden in de campagne van Obama en Clinton die in de race waren voor de nominatie vanuit de Democraten. Mevrouw Wijdenbosch die een fervente fan is van Obama, kocht een Obama mokje en ik een Clinton mokje. De mijne is nog bewaard gebleven als aandenken aan die periode.

Capitol Hill was in die dagen in de ban van Obama. Na de verkiezing van Obama tot president, hoopte ik dat Hillary Clinton toch nog een keer een greep zou doen naar het presidentschap. President Obama heeft het mijns inziens goed gedaan en het is jammer dat er geen derde termijn bestaat voor Amerikaanse presidenten.

Ik heb de jongste verkiezingscampagne op de voet gevolgd en heb alle voorspellingen en peilingen tot me genomen. Als fan van Hillary Clinton (een vrouw met een bijzondere staat van dienst en ook emotioneel gebalanceerd) heb ik zitten duimen dat het Amerikaanse kiezersvolk historie zou schrijven door eindelijk te gaan voor een capabele vrouwelijke president. De ontnuchtering bij mij is dus enorm groot. Donald Trump (de president-elect) die ik heb gezien als een soort clown (mijn excuses) in het geheel, heeft de verkiezingen overtuigend gewonnen. Met gemengde gevoelens feliciteer ik Amerika en de president-elect. Ik moest onmiddellijk terugdenken aan de voorspelling van professor Allan J. Lichtman (bron: HLN.BE-nieuws), die sinds 1984 de resultaten van alle presidentsverkiezingen correct heeft voorspeld, Hij voorspelde een stunt van Donald Trump. 'Trump wint'

Van Ronald Reagan, George Bush Sr., Bill Clinton, George Bush Jr., tot Barack Obama, allemaal voorspelde Allan J. Lichtman dat ze zouden winnen. De geschiedenis professor aan de American University, dokterde een systeem uit om elke presidentsverkiezing te voorspellen. In zijn boek Predicting the Next President: The Keys to the White House 2016 legt Lichtman uit hoe 13 'sleutels' bepalen wie de verkiezingen zal winnen.

Nog vóór de FBI het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton heropende, was het voor Lichtman duidelijk: Trump wordt de nieuwe president. Volgens hem maakten Donald Trump en Hillary Clinton het elkaar niet zozeer moeilijk, maar gooiden vooral hun eigen ruiten in. Trump kreeg de wind van voren door tal van verhalen over seksisme en ongewenste intimiteiten en het e-mailschandaal blijft Clinton maar achtervolgen. Toch verschilde er volgens Lichtman niets met de vorige verkiezingen: zijn systeem bepaalt de winnaar en dat is Donald Trump.

Het systeem van Lichtman bestaat uit 13 beweringen:
1. De regerende partij bezet na de midtermverkiezingen meer zetels in het Congres dan na de vorige midtermverkiezingen;

2. Er is geen concurrentie voor de nominatie binnen de partij van de zittende president;

3. De kandidaat van de zittende partij is de huidige president;

4. Er is geen significante derde onafhankelijke kandidaat;

5. De economie zit niet in een recessie tijdens de verkiezingscampagne;

6. De economische groei tijdens de ambtstermijn van de zittende president is gelijk aan of overstijgt de groei tijdens de vorige twee ambtstermijnen;

7. De zittende administratie heeft grote veranderingen doorgevoerd in het nationale beleid;

8. Er is geen sociale onrust tijdens de ambtstermijn;

9. De zittende administratie is niet bezoedeld door een groot schandaal;

10. De zittende administratie heeft geen zware militaire verliezen geleden;

11. De zittende administratie heeft een groot militair succes geboekt;

12. De kandidaat van de zittende partij is charismatisch of een nationale held;

13. De uitdager is niet charismatisch, noch een nationale held.

De 13 sleutels naar het Witte Huis zijn 13 waar/onwaar-beweringen. De 13 beweringen beoordelen de sterktes en de resultaten van de partij die toen de president afleverde namelijk de democraten. Als een bewering 'waar' wordt bevonden, dan is dat in het voordeel van de Democraten. Een 'onwaar' statement is goed nieuws voor de Republikeinen.

Als er voor de Democratische kandidaat, Clinton dus, zes of meer beweringen onwaar zouden zijn, dan zou zij de verkiezingen verliezen. Toen Lichtman de voorspelling deed, stond Clinton op zes onwaarheden.

het verrassende is dat absolute autoriteiten op het gebied van voorspellingen van de presidentsverkiezingen zoals Larry Sabato en Nate Silver er helemaal naast zaten. De wereld is in shock door de overwinning van Trump die ergens in de campagne ook nog zijn voorkeur voor samenwerking met India kracht bijzette door te stellen: abki baar Trump sarkaar (deze keer zal het een Trump overheid zijn). Wat staat de wereld te wachten? De opleving van neo-nazisme? De opkomst van racisme tegen minderheden? Oorlogen?
Ik ben geen voorspeller en kan dus alleen hopen dat gezond verstand steeds zal prevaleren wanneer de president van Amerika rationele besluiten moet nemen die de wereldvrede en saamhorigheid van naties en onder volkeren in stand moeten houden.
In God We Trust

Mr. drs. Sharmila Kalidien-Mansaram
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May