DSB Bank lijdt verlies; bezorgd over terugval economie
09 Nov 2016, 10:38
foto


De Surinaamsche Bank (DSB Bank) heeft het eerste halfjaar 2016 met een fors verlies afgesloten. Dit negatieve resultaat is volgens Chief Executive Officer Sigmund Proeve vooral toe te schrijven aan de toegenomen kredietvoorzieningen. De verwachtingen voor de rest van dit boekjaar zijn gespannen. De directie van de bank zegt alle maatregelen te zullen treffen zodat de negatieve resultaten kunnen worden verkleind. Bij de macro-economische beschouwingen is de leiding van de bank bijzonder kritisch en legt vinger op de zere plekken.

In het onlangs uitgebrachte halfjaarrapport zegt de directie van DSB Bank dat 2015 zich vooral gekenmerkt heeft door toenemende turbulentie op diverse fronten. "In 2015 nam de economische crisis in hevigheid toe en werd het evident dat de beleidsmakers onvoldoende voorbereid waren om de effecten van de Surinaamse economische teruggang een halt toe te roepen. De inflatie is in de eerste 6 maanden van dit jaar sterk toegenomen in samenhang met de verdere verslechtering van de wisselkoers. De 12-maand inflatie is per 30 juni 2016 ruim 63% terwijl het jaar daarvoor (30 juni 2015) nog ongeveer 5% was," stelt de bank.

De leiding van de financiële instelling staat ook stil bij het ondersteuningspakket is overeengekomen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). "Wij vertrouwen er op dat met de strakke begeleiding van de internationale instellingen de Surinaamse regering de teruggang van de economie kan stoppen en de voorgenomen groei en ontwikkeling ook daadwerkelijk kan realiseren. Wij bepleiten uiteraard de betrokkenheid van alle geledingen uit de Surinaamse samenleving daarbij. De realiteit tot op heden geeft echter aan dat de uitvoering van het 'IMF programma' niet zo eenvoudig is. Het IMF heeft op grond van de slechte performance van ons land de overmaking van de tweede tranche van middelen aangehouden. Dit is geen positief signaal en wij bepleiten bij de beleidsmakers er alles aan te doen om de gemaakte afspraken na te komen," zegt de bank.

Een kritische noot over ondersteuningsprogramma’s is volgens de bank wel gepast. De ondersteuningsovereenkomsten behelzen vooral financieringen die in de vorm van leningen (schuldpapier) zullen worden verstrekt. "De huidige maar ook potentiële schuldpositie van ons land komt daardoor onder grotere druk te staan. Wij missen de nadrukkelijk stimulering van het werken met eigen vermogen.
Financiering van groei door uitsluitend van leningen (debt) gebruik te maken is niet zonder gevaar; inzet van eigen vermogen zou ons inziens vooral nu de boventoon moeten voeren. Bij een dergelijke benadering zouden fiscale en niet-fiscale maatregelen moeten worden uitgewerkt waardoor de geneigdheid van ondernemers om risicodragend kapitaal in te zetten zou toenemen. De private sector zou op deze wijze, meer dan nu het geval is, een belangrijkere rol bij het herstel van onze economie kunnen vervullen. Bij het schrijven van dit verslag is door het IMF bekendgemaakt dat de Surinaamse economie in 2016 een
negatieve groei van naar schatting 7% zou realiseren. Deze terugval van de economie is reeds manifest en heeft grote gevolgen voor onze bedrijfsvoering en –resultaten," stelt de directie van DSB.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May