De Belastingdienst in een crisis economie
09 Nov 2016, 03:27
foto


Velen vragen zich af waarom de Belastingdienst (zowel directe als indirecte Belastingen) niet inspeelt op de huidige precaire financieel economische situatie van ons land. Suriname is niet het enige land dat een financiële crisis meemaakt.
Stijgende prijzen van goederen en diensten, verlaagde belastinginkomsten, hogere overheidsuitgaven, een uit de hand gelopen wisselkoers zijn zaken waarmee wij elke dag geconfronteerd worden.

Verhoging van de belastinginkomsten en een substantiële verlaging van de overheidsuitgaven zullen er toe moeten bijdragen dat de druk op de koers komt weg te vallen waardoor er een zekere mate van koersstabiliteit optreedt.
Hoe zou de Belastingdienst haar inkomsten kunnen verhogen?
1. Door meer aandacht te besteden aan de grootste belastingplichtigen.
De 300 grootste belastingplichtigen in Suriname zijn goed voor 60 tot 70 % van de totale belasting inkomsten.
Indien deze 300 belastingplichtigen kritisch worden gecontroleerd op alle middelen die zij de Staat verschuldigd zijn, betekent het, dat het grootste gedeelte van de uitstaande belasting schulden, betaald wordt.

2. De overige 30 tot 40 % belastingplichtigen (waaronder de MKB’ers = middelgrote en kleine ondernemers) moeten administratief afgedaan worden d.w.z. dat de aangiften zo veel als mogelijk gevolgd moeten worden. De overheid ontvangt hierdoor in één keer de op aangifte opgegeven belastingen.

3. De Belastingdienst moet zoveel mogelijk werken in de actualiteit. Dit houdt in dat een ontstane belastingschuld direct moet worden betaald en het niet jaren moet duren voordat er ingevorderd wordt. Voorkomen moet worden dat de belastingschuld betaald wordt als die reeds ontwaard is.

4. Vanwege gebrek aan capaciteit en voldoende deskundigheid bij de Belastingdienst zal de dienst versterkt moeten worden met fiscaal juristen en economen evenals fiscale accountants om de complexe grote belastingplichtige bedrijven aan een gedegen boekenonderzoek te onderwerpen. In het verleden is gebleken dat vooral multinationals met gemak een aantal miljoenen US$ minder aan belasting betaalden omdat er geen controle had plaatsgevonden.

5. Oude achterhaalde wetgeving dient plaats te maken voor nieuwe wetgeving. Dit kun je alleen maar doen als je deskundigheid in huis hebt. Er moet een aantal wetgevingsjuristen aangetrokken worden om orde te brengen in onze fiscale wetgeving.

6. Het personeel van de Belastingdienst moet efficiënt en effectief worden ingezet. In de praktijk zien wij dat niet gebeuren. Deurwaarders leggen beslag op goederen van belastingplichtigen waarvan achteraf blijkt dat de belastingschuld er niet meer is. Zo zijn er meer zaken te noemen o.a. waaruit blijkt dat de kosten voor het invorderen van de belastingen groter zijn dan de uitstaande belastingschuld.

7. Verhoging van de 'compliance' betekent automatisch een verhoging van de inkomsten. Hoe meer mensen zich houden aan de wet door hun aangiften en betalingen te doen, hoe meer de Staat ontvangt. Deze 'compliance' het geen betekent nakoming van je belasting verplichtingen, kan als volgt verhoogd worden:
a) Een betere informatie naar het publiek toe.
b) De informele sector zoveel als mogelijk formeel maken.
c) Decentralisatie van de Belastingdienst.
d) Een betere samenwerking tussen heffing, controle en inning.
e) Het klantenbestand opschonen en categoriseren.
f) Het belastingsysteem updaten. Dit geldt zowel voor de heffing als voor de invordering.

8. Via bepaalde beroepsgroepen het klantenbestand vergroten. Dit moet wettelijk geregeld worden. Hoe meer klanten, hoe meer inkomsten. Een voorbeeld hiervan is de verplichting van notarissen en het Glis om gegevens van klanten direct door te spelen naar de Belastingdienst.

9. Invoering van een 'pensionado regeling'. Een pensionade regeling houdt ruwweg in dat gepensioneerde buitenlanders en ook dus Surinamers die in het buitenland wonen, fiscaal gefaciliteerd worden als zij hun pensioen overmaken naar Suriname en zij zich ook hier in Suriname komen vestigen. Met deze regeling worden er jaarlijks pensioenen in U$ en Euro’s naar Suriname overgemaakt die in onze economie terecht komen en deze een boost geven.

10. Uit ervaringsregels is gebleken dat uitvoering van de maatregelen zoals hiervoor genoemd, de Staat Suriname in het eerste jaar een extra opbrengst van 30 tot 40 % meer oplevert en in het tweede en derde jaar zelfs 50 tot 60 % meer.

Mr. R. May
(ex-directeur van de Belastingdienst)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May