Hoefdraad: Newmont heeft al 2 keer goud verscheept
08 Nov 2016, 12:55
foto
Minister Gillmore Hoefdraad (beeld: DNA)


De eerste verschepingen van goud door Newmont Suriname hebben al plaatsvonden. Deze onthulling deed minister Gillmore Hoefdraad van Financiën maandagavond in De Nationale Assemblee. Begin vorige week zijn 15.000 ounces verscheept. "Je praat al bijna over 20 miljoen US dollar," zei de bewindsman. Hij deelde verder mee dat gisteren een tweede verscheping heeft plaatsgevonden.

Hoefdraad merkte op dat hij de cijfers nog moet krijgen, maar als over dezelfde hoeveelheid gaat, dan is er in een week tijd sprake van exportopbrengsten van US$ 40 miljoen. De minister stelde dat de royalty's van 6,5% gelijk beginnen te lopen. Verder zal ook dividend betaald worden.

De bewindsman haalde aan dat na vijf jaar Suriname ook 58% van alle exporten zal ontvangen. In de eerste periode wordt de belasting gecompenseerd met de investeringen. Hoefdraad zei dat er zekerheden zijn opgebouwd. Er wordt dividend van Staatsolie verwacht. Door de raffinaderij van Staatsolie worden deviezen bespaard gelijk aan 3% van het bruto binnenlands product. Het gaat om ongeveer US$ 100 tot 150 miljoen aan besparing op de brandstofimporten.

Hoefdraad haalde aan dat al de ontwikkeling rond de goudmijn en de ruimte die Staatsolie krijgt door de US$ 300 miljoen uit de obligatielening het land in staat zal stellen om de schulden te kunnen betalen. Op basis van de economische verwachtingen is de internationale obligatie succesvol verlopen, zei de minister. Hij benadrukte dat investeerders niet zouden lenen aan Suriname als zij niet ervan overtuigd waren dat de schulden terugbetaald kunnen worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May