EBS komt met LED-straatverlichting
07 Nov 2016, 19:27
foto


De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) zal volgend jaar gefaseerd beginnen met de overstap naar LED-straatverlichting. De materialen voor ‘een modern, duurzaam en energiezuinig straatverlichtingssysteem’ worden begin 2017 verwacht.

Volgens de EBS is de openbare aanbesteding voor de levering van LED-straatverlichtingsarmaturen in een afrondende fase. Het bestaand straatverlichtingsnetwerk is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de eisen en wensen van deze tijd, zegt het bedrijf. Van het landelijk elektriciteitsnet bestaan meer dan 60.000 straatverlichtingsarmaturen voor 40% uit HPL (kwikdamplampen/wit licht) en 60% uit SON-lampen (geel licht). In de afgelopen jaren zijn de witte lampen vervangen door de gele, efficiëntere maar duurdere SON-lampen. Gebrek aan geld heeft gemaakt dat tijdige vervanging of reparatie niet op tijd heeft kunnen plaatsvinden. De EBS zegt dat de helft van de geregistreerde storingen op de wachtlijst komt door gebrek aan materiaal. In de afgelopen jaren is de achterstand dan ook opgelopen tot bijna 7.000 straatverlichtingsstoringen. Het gaat om lampen en armaturen die kapot zijn en moeten worden vervangen. Daarnaast zijn er 3.700 nieuwe aanvragen voor straatverlichting.

In sommige straten doen drie tot vier lichten op een rij het niet. De EBS onderkent dat slechte straatverlichting het veiligheidsgevoel van de burgers schaadt. Met gebrekkige middelen worden dan ook storingen met een defecte lamp vervangen met HLP-lampen. De defecte armatuurstoringen worden als eerste geholpen, omdat de LED-verlichting compleet met armatuur wordt geleverd.

De LED-verlichting zou volgens de EBS 60% besparen in vergelijking met de HLP-lampen. “Als de totale verouderde straatverlichting wordt vervangen met LED-armaturen, komt er gemiddeld 4 megawatt vrij, dat kan worden beschouwd als reserve capaciteit.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May