Nicaragua: Daniel Ortega wint derde opeenvolgende termijn
07 Nov 2016, 09:57
foto
Daniel Ortega heeft zijn derde opeenvolgende termijn als president an Nicaragua gewonnen.(Foto's: Reuters)


De Nicaraguaanse president Daniel Ortega heeft een derde opeenvolgende ambtstermijn gewonnen. Met twee-derde van de stemmen geteld, heeft de linkse leider een onomkeerbare voorsprong van 72%. Zijn naaste rivaal, de centrumrechtse kandidaat Maximino Rodriguez, heeft tot nog toe 14,2% van de stemmen.

De overwinning van Ortega is geen verrassing. Door de populariteit van zijn sociale programma’s en omdat hij geen duidelijke politieke uitdager heeft, was de algemene verwachting dat hij de verkiezingen van zondag zou winnen. Ortega, een voormalige linkse rebel, heeft Nicaragua geleid gedurende een periode van economische stabiliteit, wat hem populair heeft gemaakt bij het bedrijfsleven en buitenlandse investeerders.

Aanhangers van Ortega zijn de straten opgegaan om zijn overwinning te vieren. Maar nog voordat de eerste resultaten werden aangekondigd, hebben leden van de coalitie van oppositiepartijen Broad Front for Democracy (FAD) de verkiezingen een "farce" genoemd.

De FAD had er bij de kiezers op aangedrongen om de verkiezingen te boycotten. Zij beweert dat meer dan 70% van de kiezers zich van stemming hebben onthouden. De electorale autoriteiten hebben dat tegengesproken en zeggen dat er een opkomst was van 65,8%. Het was internationale waarnemers niet toegestaan om de verkiezingen bij te wonen.

Ortega zijn running mate was zijn vrouw Rosario Murillo, die naar het ernaar uitziet vicepresident gaat worden. Volgens analisten heeft Murillo al een groot aandeel in de besluitvorming van Ortega. Ze voorspellen dat zij president kan worden als haar 70-jarige man besluit ermee te stoppen.

De economie van Nicaragua is tweemaal het gemiddelde van Latijns-Amerika gegroeid, maar het land moet nog meer buitenlandse investeringen aan trekken. Het plan van US$ 50 miljard om een verbinding te maken tussen twee oceanen via Nicaragua heeft internationale aandacht gehad. Er zijn echter twijfels of het kanaal met Chinese investeringen ooit nog zal worden gebouwd.

Het land is in staat geweest om de torenhoge moordcijfers van een aantal van zijn Midden-Amerikaanse buurlanden te vermijden, maar het wordt ook geconfronteerd met de steeds alomtegenwoordige dreiging van de drugshandel. Echter ontbreekt het geweld dat de buurlanden El Salvador en Honduras in zijn greep heeft, in Nicaragua, wat Ortega de beste optie maakt voor veel Nicaraguanen.

Daniel Ortega is in 1946 geboren als de zoon van een schoenmaker. Hij is als tiener toegetreden tot het Sandinistische Nationale Bevrijdingsfront (FSLN). In 1984 is hij verkozen tot president, waarna hij in 2006 voor de tweede keer de presidentsverkiezingen won. Ortega won in 2011 zijn derde termijn als staatshoofd van Nicaragua en heeft dit jaar zijn vierde termijn –zijn derde opeenvolgende- veilig gesteld. Hij was in 1979 betrokken bij de omverwerping van dictator Anastasio Somoza.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May