Staatsobligatie moet zorgen voor continuïteit Staatsolie
07 Nov 2016, 06:13
foto
President Desi Bouterse en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in een onderonsje in De Nationale Assemblee, donderdag. Links vicepresident Ashwin Adhin. (Foto: René Gompers)


De Staat Suriname moet tot en met 2026 jaarlijks US$ 50,8 miljoen aan rente aflossen voor de Staatsobligatie die is uitgezet. Hiervan is US$ 27,7 miljoen op jaarbasis voor rekening van Staatsolie. De looptijd van de obligatie is tien jaar en moet in oktober 2026 terug worden betaald. Het gaat om een bedrag van US$ 550 miljoen, waarvan US$ 300 miljoen geleend is voor Staatsolie. De rente is 9,25% per jaar. In tien jaar tijd loopt de rente op tot ruim US$ 508 miljoen.

Minister Gillmore Hoefdraad heeft De Nationale Assemblee schriftelijk aangegeven waarom er geleend is en onder welke voorwaarden. De huidige banklening van Staatsolie is US$ 600 miljoen. Vanaf november dit jaar tot november 2019 moet gemiddeld US$ 200 miljoen worden afgelost. Daarnaast moet Staatsolie de bedrijfsactiviteiten op een normale manier uitvoeren, zonder belemmerd te worden door banken. Door de lage olieprijs ontstaat er druk op de beschikbare kasmiddelen, waardoor de continuïteit van de productie in gevaar komt. Om uit de impasse te komen, heeft de overheid besloten om een tienjarige obligatielening te sluiten.

De internationale Staatsobligaties worden uitgegeven conform de wetgeving van de Staat New York, de Verenigde Staten van Amerika. Voor de uitvoering van deze overeenkomst is het Surinaamse recht van toepassing. De vorige week zijn de documenten waar De Nationale Assemblee om gevraagd had, verstrekt aan het college. Deze kwestie komt vandaag aan de orde, wanneer president Desi Bouterse zal ingaan op de vragen die donderdag zijn gesteld tijdens de algemene politieke beschouwingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May