Abdoel verwacht krachtige maatregelen rond wisselkoers
07 Nov 2016, 02:28
foto
Assembleelid Amzad Abdoel. (Beeld: DNA)


Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) verwacht dat president Desi Bouterse vandaag een krachtig antwoord zal geven over een kleine groep kapitaalkrachtigen die bepaalt wat er met de wisselkoers gebeurt. De regering moet streng optreden tegen deze groep en sancties aankondigen. "Dat is wat de samenleving verwacht," zegt Abdoel in gesprek met Starnieuws. Hij heeft een dringend beroep gedaan op de regering donderdag om in te grijpen en 'volksterroristen' aan te pakken.

Abdoel brengt in herinnering dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft aangedrongen op een marktconforme koers. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) besloot om de koers te laten vaststellen door vrije marktwerking. "Echter is gebleken dat niet de vrije werking van de markt de koers bepaalt, maar een paar kapitaalkrachtigen. Dat is zeer ongezond voor de economie. Ooit is ter ordening van de valutamarkt vergunningen verleend aan cambio's om legaal te mogen opereren. Nu de wisselkoers is vrijgegeven, moeten alle transacties via het bankwezen gaan. Het toezicht bij het bankwezen moet worden verscherpt en kunnen vergunningen worden ingetrokken, ook al is het tijdelijk. Er dient een grondige evaluatie te komen. De wisselkoers kan niet dalen om in één dag weer met meer dan SRD 0.50 te stijgen," betoogt Abdoel.

Het Assembleelid vindt dat de regering sterk heeft bezuinigd. Er zijn prioriteiten gesteld bij uitgaven. De regering draagt volgens hem bijna niet meer bij aan creatie van extra liquiditeiten, de Centrale Bank van Suriname voert een heel strak beleid om extra liquiditeiten af te romen. Het is volgens Abdoel dan niet logisch dat de wisselkoers zo gaat schommelen. "En als de Centrale Bank ziet dat de koers nu door andere actoren wordt bepaald, dan dient zij hen uit te schakelen. Het valutaverkeer moet dan uitsluitend via de banken plaatsvinden en het toezicht moet verscherpt worden. De verantwoording van elke dollar die op de banken gestort wordt, dient verantwoord te worden en het valutaverkeer dient verder gereguleerd te worden. Pas wanneer men voldoende overzicht heeft wat de oorzaken zijn dat de koers niet kan stabiliseren en daarop kan inspelen, kan de valutamarkt worden versoepeld. Maar op dit moment dient de regering alles eraan te doen om rust te brengen op de valutamarkt," vindt Abdoel.

Indien de regering andere oplossingsmodellen heeft, dan hoort hij die ook graag. Maar zolang de deviezeninkomsten van het land niet stijgen, dient volgens hem zo stringent mogelijk opgetreden te worden. "Want tot dan zullen de factoren buiten de Centrale Bank de wisselkoers in hun voordeel blijven beïnvloeden en dat is waartegen opgetreden moet worden." Abdoel antwoordt op een vraag over onvoldoende deviezeninkomsten om de koers te stabiliseren, dat daarom het beleid is aangepast. De Centrale Bank heeft extra liquiditeiten afgeroomd. De regering financiert ook niet meer monetair. De verkrapping van de maatschappelijk geldhoeveelheid zou tot stabilisatie moeten leiden. Gecombineerd met de sterke daling van de import, wat trouwens ook duidelijk blijkt uit de cijfers van het ministerie van Handel en Industrie, zou de druk op de koers moeten afnemen. Daarom dringt het Assembleelid aan op ingrijpen van de regering tegen kapitaalkrachtigen die de koers volgens hem naar hun hand zetten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May