Handelsautoriteit China bezorgd over veiligheid ondernemers
06 Nov 2016, 17:15
foto
Fan Qi, adjunct-directeur Bureau Amerika’s & Oceanische Zaken op het ministerie van Handel in China. Foto Ranu Abhelakh


Het ministerie van Handel in China is bezorgd over de veiligheid van Chinese ondernemers en bedrijven in Suriname. Het kijkt uit naar de verscherping van de veiligheidsmaatregelen. “Dit zodat de gepleegde investeringen van beide zijdes veilig worden gesteld”, zegt Fan Qi, adjunct-directeur Bureau Amerika’s & Oceanische Zaken.

De klacht over de vele roofovervallen op Chinese ondernemers is tot in Beijing bekend. Chinese ondernemers zullen niet aarzelen om te investeren, als het investeringsklimaat steeds verbetert en gunstig is, geeft Fan aan. Veiligheid van have en goed wordt als een belangrijke pijler hierbij gezien. “Wij hopen dat de Surinaamse autoriteiten zich meer inzetten voor de wettelijke bescherming in Suriname.”

Fan zegt dat de Chinese overheid ondernemers stimuleert om buiten China te investeren. “De markt in China is zelf groot genoeg, maar de lokale concurrentie is nog groter. Dus stimuleren wij investeerders om overzees te kijken.” Zij die deze stap maken, komen in aanmerking voor verschillende speciale regelingen. Fan noemt overheidssubsidie als voorbeeld.

Suriname 4e handelspartner
Binnen de Caribische regio is Suriname de vierde grootste handelspartner voor de Volksrepubliek China. De eerste in de top drie is Trinidad & Tobago, gevolgd door Bahama’s en Jamaica. De jaarlijkse bilaterale handel tussen Suriname en China is voor 2015 ongeveer US$ 250 miljoen. De balans is in het voordeel van China. De export naar Suriname nam van 2014 naar 2015 toe met US$ 26 miljoen. Terwijl de import uit Suriname stabiel bleef rond de US$ 50 miljoen.

In 2014 is de ‘Association of Chinese Enterprises in Suriname' opgericht. Hierin zitten 20 Chinese particulieren en staatsbedrijven, actief in Suriname. China ziet graag dat meer Surinaamse ondernemingen zich richten op zakendoen in dit Aziatische land met een bevolking van 1.3 miljard inwoners.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May