Dalian IV: US$ 235 miljoen gereed om te tekenen
07 Nov 2016, 08:08
foto
Wei Lai (l) en Fan Qi van het ministerie van Handel in Beijing. Foto Ranu Abhelakh


Binnenkort zetten regeringsautoriteiten van Suriname en China, hun handtekening onder de Dalian IV ‘Loan en Framework’ overeenkomsten. Suriname zal via een concessionele lening van US$ 235 miljoen bij China, verschillende infrastructurele werken laten uitvoeren, bevestigt Fan Qi, adjunct-directeur Bureau Amerika’s & Oceanische Zaken, binnen het Chinese handelsministerie.

Het project ligt al een tijd in de pijplijn. In augustus 2013 was de ceremoniële kick-off onder de naam ‘Suriname National Infrastructure Project’s Lot B, National Roads and Turnings to Residential Areas’. De uitvoering die in twee sub-projecten (A & B) is verdeeld, werd steeds op de lange baan geschoven door onder ander gebrek aan financiën. Intussen werd het Dalian 70 km wegenproject (US$ 70miljoen) ingeschoven. Binnen Dalian IV worden verschillende bruggen gerenoveerd en/of aangelegd en duikers geplaatst. Er worden verschillende wegen van een asfaltlaag voorzien, waaronder de 10 km ‘airport highway’, (weggedeelte tussen mast 33 van de Afobakaweg en de J.A. Pengel Luchthaven), geeft Fan aan.

Delegaties van het ministerie van Handel in China en de China Export-Import Bank (EXIM) hebben Paramaribo vaker bezocht, om onder andere over Dalian IV te praten. De uitvoering ligt in handen van Zhong Da International Engineering Company Suriname, van China Dalian International Cooperation (Group) Holdings. Dit bedrijf heeft eerder de Dalian I, II en III asfalteringsprojecten uitgevoerd. Het gaat in deze om de voortzetting van een samenwerking met een Chinese uitvoerder, verduidelijkt Wei Lai, eerste secretaris van het Bureau Buitenlandse Assistentie op het handelsministerie. Indien het een nieuw project met een lening betrof, dan zou er een nieuwe aanbesteding gehouden moeten worden.

Geen nieuwe projecten
Wei zegt dat er vanuit China voorlopig geen nieuwe projecten/leningen voor Suriname op tafel liggen. De focus is op de uitvoering van de lopende zaken. Dit zijn de bouwprojecten Wanica Ziekenhuis, Sophia’s Lust Buurtcentrum, 1000 woningen en het camera-surveillancesysteem voor Paramaribo. Volgens de eerste secretaris heeft Suriname begin van het jaar nog een lijst ingediend met nieuwe projecten, zoals de uitbreiding van de luchthaven en bouw van een nieuwe brug.

“De lijst is lang en wij zullen in verdere gesprekken de prioriteiten vaststellen.”
In de afgelopen 10 jaar heeft Suriname ongeveer US$ 200 miljoen geleend bij de Chinese bank, zegt Wei. “Dit is een klein bedrag vergeleken bij wat andere landen lenen.” De EXIM- Bank doet altijd eerst een uitgebreid onderzoek naar de leencapaciteit van een land, alvorens die te verstrekken, benadrukt zij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May