Urwin C. Vyent presenteert boek 'Gekocht en Betaald'
06 Nov 2016, 04:42
foto
Auteur Urwin C. Vyent


De auteur Urwin C. Vyent presenteert zijn boek Gekocht & Betaald, (Wi Bay, Wi Pay) in Suriname en Nederland. Op basis van mondelinge overleveringen én archiefstukken in beeldende stijl schreef Vyent een historische roman over de aankoop van de plantage Onverwagt in het district Para in Suriname en de ontwikkeling van een tot op heden belangrijke plantage gemeenschap.

“Famirman alontu! Vanaf nu is deze plantage van ons. Wij zijn nu de eigenaren van deze plantage waar onze voorouders met zweet en tranen hebben gewerkt en geleefd. Deze plantage hebben wij gekocht en betaald. Vandaag, woensdag 18 mei 1881, mogen wij nimmer vergeten. God, de almachtige, de Schepper van hemel en aarde, is onze leidsman,” een passage uit het boek.

Bij toeval ontdekten voormalige tot slaaf gemaakten dat de plantage waar zij eeuwenlang hebben gewerkt en geleefd op de veiling te koop werd aangeboden. In het boek Gekocht & Betaald (Wi Bay, Wi Pay), leest u over de familieruzies rond het bijeen brengen van de koopsom, over de gemaakte 'sweri' (spirituele eed) en over het leven op de plantage nadat zij daarvan eigenaren waren. Ook het verzet van de voormalige tot slaaf gemaakten op deze plantage tegen de koloniale overheid, wat leidde tot het ontslag van gouverneur De Savornin Lohman, wordt in dit boek levendig verteld.

Wat heeft een zwarte kat te maken met de koop van de plantage, een gekookt ei met een stuitbevalling, en een uil met de dood? In Gekocht & betaald, worden deze zaken op een levendige manier verteld.

De Stichting Suriname Diaspora Instituut Nederland (Surdin) houdt zowel in Suriname als in Nederland een aantal boekpresentaties en signeersessies in aanwezigheid van de schrijver.

Presentaties:
Zondag 6 november 2016 Plantage Onverwagt in Suriname. 16.00 – 18.00 uur
Zaterdag 12 november 2016 District Para: Multi-Functionele Zaal Commissariaat Para 11.00 – 13.00 uur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May