Leger des Heils gaat voor SRD 300.000
06 Nov 2016, 02:47
foto
De kerstpottenactie van het Leger des Heils is begonnen. Het streven is om SRD 300.000 op te halen. (Beeld: René Gompers)


Wereldwijd is op zaterdag de 125e Kerstpottenactie van het Leger des Heils van start gegaan. De inzamelingscampagne is voor het eerst in 1891 gehouden. Ondertussen wordt er in 127 landen traditioneel geld opgehaald voor kerst. De Surinaamse afdeling van het Leger des Heils gaat voor de 92e keer geld ophalen. Gemikt wordt op SRD 300.000 dit jaar, tweemaal de opbrengst van vorig jaar.

Op het terrein van de Kamer van Koophandel & Fabrieken is op feestelijke wijze, compleet met politiekapel, danseressen en een gospelartiest de ‘bigi yari’ campagne gestart. Major Vilece Thomas, van het Leger des Heils is optimistisch. “We weten dat de tijden moeilijk zijn, maar we geloven in het volk. Het heeft al vaker bewezen dat gegeven wordt aan hen die het moeilijk hebben.” Thomas merkt op dat er voor dit jaar het aantal hulpbehoevenden is toegenomen. “Om iedereen te kunnen helpen, hebben we uitgerekend dat we SRD 300.000 nodig hebben.”

De kerstpottencampagne is begonnen in San Francisco, Verenigde Staten. Captain Joseph McFee was radeloos over hoe de armen van de stad te helpen. Na een periode van gebed en slapeloze nachten over hoe de duizend armsten van zijn stad te helpen, is het inzamelingsidee ontstaan. McFee is ook zeeman geweest en herinnerde zich toen weer een grote ijzeren pot genaamd The Simpson Pot op een landingplaats in Liverpool, Engeland. Voorbijgangers stopten er munten in om de armen uit de buurt tegemoet te komen. McFee heeft een soortgelijke pot geplaatst op de Oakland Ferry Landing. Na een paar weken had hij genoeg geld om de armsten van de stad een behoorlijke maal te kunnen bieden tijdens kerst. De inzamelingsactie is ondertussen uitgegroeid tot een wereldwijde traditie van het Leger Des Heils waarbij er in Amerika alleen, jaarlijks ruim 5 miljoen hulpbehoevenden worden gediend.

Na een innig gebed en het afsmeken van de zegen hebben de aanwezigen hun deel in de pot gedaan. De eerste bijdrage is geleverd door de DSB Bank. De instelling heeft een cheque van tienduizend SRD in de pot gedaan. Op 12 november wordt de kerstpottenactie in Nickerie gestart. Vorig jaar heeft het Leger des Heils ruim SRD 150.000 opgehaald. “Daarnaast hebben we donaties in natura ter waarde van SRD 25.000 gekregen,” deelt Thomas mee. Dat is dus ook heel welkom, donaties in natura. Gemiddeld helpen we 10.000 personen per jaar, 3000 tijdens kerst en 7000 door het jaar heen. We streven hetzelfde doel na. We geloven dat we het zullen bereiken.” De kerstpottenactie duurt tot 24 december.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May