Kosmos Energy voorspelt olie te zullen vinden voor de kust
06 Nov 2016, 00:01
foto
Tom Fauria, Vice President en Country Manager van Kosmos Energy is ervan overtuigd dat olie gevonden wordt. (Beeld: René Gompers)


De Amerikaanse Kosmos Energy is sinds 2012 op zoek naar aardolie voor de kust van Suriname. De recente grote vondsten in buurland Guyana betekenen voor de Amerikanen dat zij gegarandeerd ook een vondst gaan doen. “We are in the right place to find oil and gas. We are exited about it,” benadrukt Tom Fauria, Vice President en Country Manager van Kosmos Energy een paar keren.

In 2015 hebben ExxonMobil, Hess Corporation en CNOOC na ruim acht jaren van exploreren voor de kust van Guyana een groot olie- en gasveld ontdekt. De put, Liza 1 Well, die in het Stabroek Block is geboord, heeft een groot reservaat aan gas en olie aangetoond. In juni dit jaar is een tweede put, de Liza 2, geboord die aantoonde dat de vondst veel groter is dan gedacht. De velden liggen op ruim 200 km van de Guyanese kust op een gemiddelde diepte van 5 km. De bronnen liggen gemiddeld tot 1,7 km in de zeebodem. De vondsten in de Stabroek Block kan de Guyanezen naar schatting meer dan een miljard barrels ruwe olie opleveren. Guyana wil tegen 2020 al in productie gaan.

De geologie van Suriname en Guyana zijn gelijksoortig, geven Fauria en Mike Resomardono, External Affairs Manager, aan. Kosmos Energy is actief in Block 42 en Block 45, 200 km van de Surinaamse kust. Het bedrijf is nog steeds in de fase van informatie verzamelen en verwerken. Block 45 ziet er veelbelovend uit en verwacht wordt dat in 2018 de eerste exploratieput geboord kan worden. “Seismische informatie kan alleen indiceren wat zich waar kan bevinden,” legt Resomardono uit. “Alleen met een boring kun je met zekerheid vaststellen of de informatie klopt.” Kosmos is succesvol actief in Senegal, Mauretanië, Ghana, Marokko en Portugal.

Op de goede weg
“De geologie van de Afrikaanse regio is gelijk aan een bepaald gedeelte van Zuid-Amerika, met name de Guyana's. Dit gebied was vroeger één continent. Ze zijn uit elkaar gedreven maar de eigenschappen zijn bij de scheiding hetzelfde gebleven,” geeft Fauria aan. “Daarom zijn we hier. De vondsten in Guyana bevestigen alleen maar dat we op de goede weg zijn.”

Suriname is het eerste land in Zuid-Amerika waar Kosmos actief is. Door de vondsten in Guyana wordt er wederom gekeken naar Block 42 die grenst aan het Guyanese territorium. Met de Hess Corporation wordt een samenwerking aangegaan. Er vindt uitwisseling van informatie plaats om de ligging van de velden in Surinaamse wateren te lokaliseren. “Er zijn al boringen verricht aan de kust,” deelt Fauria mee. “Tambaredjo is een goed voorbeeld. De olie daar is weliswaar zwaarder en van minder kwaliteit, maar de ligging van dat veld geeft aan dat er meer aardolie van een hogere kwaliteit verder in zee ligt. “We are dog on sure we are gonna find oil off-shore. We expect to not only find oil but some gas also,” voorspelt Fauria.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May