Hervatting strafzittingen maandag; advocaten gebelgd
05 Nov 2016, 00:01
foto


De strafzittingen worden maandag hervat. Er zijn publiekelijk geen formele mededelingen gedaan. Veel advocaten weten ook niet waar zij aan toe zijn. Zij vinden dat er totaal niet met hen wordt gecommuniceerd over de verhuizing van de kantongerechten van de Fred Derbystraat naar de Henck Arronstraat (oud-Parketgebouw) en het gebouw van het Hof van Justitie aan de Tamarindelaan.

Advocaat Raoul Lobo zegt aan Starnieuws dat de verhuizing een grote mislukking zal worden. “De plaats is helemaal niet berekend op de opvang van zoveel verdachten. Daarnaast is parkeren echt een probleem. Het ergste is dat advocaten helemaal niet op de hoogte worden gehouden over de stand van zaken. Dit is een zeer slecht of beter gezegd een hopeloos bestuur”, stelt Lobo.

De collega’s Harold Belfor en Gregory Sitaram zijn het ermee eens dat parkeren echt een probleem wordt. Ook zij benadrukken dat zij niet op de hoogte gesteld worden van de ontwikkelingen. Sitaram merkt op dat advocaten altijd overgeslagen worden bij besluitvormingen, terwijl zij een heel belangrijke schakel zijn van het rechtsproces. Er zijn vaak geen goede werkruimtes waar een advocaat zich kan terugtrekken. Belfor ergert zich dat hij het nieuws van de media moet vernemen. Aan de advocaten worden er geen mededelingen gedaan, laat staan naar hun mening gevraagd. Volgens de advocaat is het belangrijk om iedereen die een bijdrage levert aan het rechtsproces, te benaderen. Hij snapt dat niet elke advocaat benaderd kan worden, maar dat de deken van de Surinaamse Orde van Advocaten wel op de hoogte gesteld moet worden, zodat de advocaten geïnformeerd kunnen worden.

Minister Jennifer van Dijk-Silos om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de gesprekspartner van de advocaten, de griffie is. Het ministerie van Justitie en Politie heeft geen formele band met de advocaten. Zij wijst er op dat het Hof van Justitie en de griffie de twee tijdelijke gebouwen waarin zittingen zullen worden gehouden, hebben goedgekeurd. Zij hebben het ministerie de randvoorwaarden doorgegeven. Er is alles aan gedaan om de locaties en het Staatsbesluit in orde te maken. De minister geeft aan dat het om een tijdelijke oplossing gaat. In januari zal het kantongebouw aan de Wulfinghstraat in gebruik worden genomen. Nu is het belangrijk dat het rechtsproces voortgang vindt.

De griffiers hebben op 24 oktober het werk neergelegd, omdat de stank door wateroverlast niet te houden was aan de Fred Derbystraat. Vanaf toen is er naar een oplossing gezocht. De tijdelijke locatie is goedgekeurd door de instanties die direct ermee te maken hebben. De advocaten moeten zich wenden tot de griffie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May