Rusland: Hoe wordt economische neergang gestopt?
05 Nov 2016, 03:27
foto
NPS-fractieleider Gregory Rusland uit zijn bezorgdheid over de economische situatie in het land. (Foto: Raoul Lith)


"De regering heeft veel projecten in het vooruitzicht gesteld die zij voornemens is uit te voeren in het jaar 2017. De algemene indruk is dat de jaarrede onvoldoende aangeeft hoe de regering de economische neergang zal stoppen. De aangekondigde plannen, welke onvoldoende zijn geconcretiseerd, zullen met grote waarschijnlijkheid door gebrek aan deskundigheid en prioriteitstelling niet uitgevoerd worden of niet voldoen aan de gestelde en afgesproken voorwaarden." Deze mening ventileerde Gregory Rusland, fractieleider van de NPS donderdag in De Nationale Assemblee.

Rusland stond er stil bij dat de economie voor het deviezenaanbod dit jaar grotendeels afhankelijk is geweest van kredieten afgesloten met multilaterale instellingen en buitenlandse banken. De geprojecteerde afname van de vraag naar deviezen door eigen brandstofproductie, is naar het schijnt niet uitgekomen zoals gepland, concludeerde de politicus. De druk op de deviezen is blijven bestaan. Daarnaast zijn volgens de NPS-fractieleider ook de projectie van de inkomsten uit de goudproductie, niet zoals voorspeld. De overheid kan alleen rekenen op een toename van het deviezenaanbod voornamelijk op basis van de exploitatiekosten van de Newmont operatie. Volgens het management van het bedrijf zal de overheid pas na vier jaar de vruchten plukken in vorm van dividend en winstbelasting.

Toename deviezentekort
Deze toename van het deviezenaanbod blijkt momenteel te weinig te zijn en zal naar verwachting ook in de toekomst bij gelijkblijvende beleidsinspanningen onvoldoende blijken. De meeste afgesloten kredieten zijn tot nu toe in de consumptiesfeer besteed en zullen binnenkort moeten worden afgelost. De export is niet toegenomen en het deviezenaanbod dus ook niet, hetgeen zal leiden tot een verdere toename van het deviezentekort. De regering kan net als met de staatsobligatielening de oude kredieten herstructureren, maar kan zo niet oneindig doorgaan, beklemtoonde Rusland.

"De enige oplossing op korte termijn voor ons probleem is de stijging van de wereldmarktprijzen van goud en olieproducten, aangezien de eigen inspanning om de economische neergang te stoppen, bijna niet aanwezig is. Echter, de bewegingen in de internationale prijzen hebben wij niet in de hand en deze kunnen zowel stijgen als dalen," zei de politicus.

Vragen
Rusland merkte op dat Suriname 20% eigen inbreng moet hebben in projecten van de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB). Er is een faciliteit nu van US$ 1,8 miljard. Hij vroeg aan de president of de regering nu wel in staat zal zijn de eigen inbreng te realiseren. Hij wil ook weten of de regering voldoende deskundigen in huis heeft om in te kunnen spelen op de verwachtingen/vereisten van de ISdB.
De NPS-topper wenst ook antwoord op de vraag of de afspraken met het Internationaal Monetair Fonds nagekomen kunnen worden. Hij vroeg eveneens om duidelijkheid over de Staatsobligatie en diverse projecten die de regering wil uitvoeren het komende jaar.

De komende periode wordt volgens Rusland van de regering verwacht dat zij:
1. Het financieel probleem van ons land op een verantwoorde wijze beheert en niet onze generatie en die na ons volgen opzadelen met onnodige problemen in de financiële sfeer.
2. De productie op een professionele en verantwoorde wijze ter hand neemt. Hierbij zullen de randvoorwaarden er daadwerkelijk moeten zijn.
3. De problemen op het onderwijs en gezondheidszorg gebied met voortvarendheid worden aangepakt om misstanden die er nu bestaan, de kop in te drukken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May