Breeveld levert ongezouten kritiek op beleid regering
04 Nov 2016, 16:24
foto
Assembleelid Carl Breeveld. (Beeld: DNA)


b Assembleelid Carl Breeveld (DOE) vindt het een drogreden van de regering om de economische malaise in het land alleen toe te schrijven aan de tegenvallende inkomsten van goud en olie. Hij leverde donderdag in De Nationale Assemblee ongezouten kritiek op de regering. "Het lijkt erop alsof het ene financiële gat met het andere opgevuld moet worden. Dat we nu onze ontwikkeling ophangen aan leningen in het buitenland, verdient zeker geen schoonheidsprijs, als iedereen bewust is van het principe dat jij-je-eigen-broek-moet-ophouden! Een regering of ieder ander huishouden, kan nooit méér geld uitgeven dan zij ontvangt," stelde de politicus.


Breeveld wil weten of het in waarde stijgend goed alleen bepalend voor goed economisch beleid? En als die tegenvalt is het dan gewoon de schuld van die factoren? Zonder enige economische pretentie stel ik de volgende vragen: Waar bleef de sturende en professionele verantwoordelijke inbreng van vooral de financiële en economische beleidsmakers die, zonder nadenken het binnenstromende geld met dezelfde snelheid, ongebreideld uitgaven aan uiteenlopende populistische doelen? De toenmalige hoogte van de prijzen van olie en goud werden kennelijk gezien als eeuwigdurende groei. Ging het bij de toenmalige coalitie om een simpel feit dat bij stijging in waarde van de genoemde producten geen financieel beleid meer hoeft te worden gemaakt, inclusief het aanleggen van reserves?", zei Breeveld.

Ongegrond speculeren op economische verbetering, niet zelf drastisch bezuinigen en onnodige uitgaven niet drastisch beperken of terugdraaien, maar hopen op de oplossing van de economische malaise, via diverse buitenlandse leningen, is een pure vorm van uitstel van executie!, voerde Breeveld aan. Hij leverde kritiek op dat de leningen die de regering neemt, niet besproken zijn in De Nationale Assemblee. Het leenbeleid wordt angstvallig buiten DNA besproken, meent hij. Breeveld wil weten hoe de leningen afgelost zullen worden. Is er een plan b? Wat als Suriname niet op tijd de geleende gelden terug kan betalen, wat is het onderpand voor de schuldeisers? Wat gaat dat Suriname kosten en is dat uitgerekend op jaarbasis? Gaat Suriname tussen 2017 en 2030 zoveel aan gelden/deviezen verdienen om al die terugbetalingen, dus niet met een andere leningen, (gaten vullen systeem) te kunnen voldoen?, vuurde Breeveld zijn vragen af op de regering.

Corruptie
Zijn stokpaardje berijdend zei Breeveld dat hij nergens in de jaarrede het bestrijden van corruptie tegengekomen is, of duidelijke maatregelen die transparantie moeten bevorderen. "De president heeft bij zijn aantreden in de vorige regeerperiode de kruistocht tegen corruptie met veel fanfare aangekondigd. Nog nooit eerder heeft een president zich zo duidelijk op dit stuk uitgelaten. Helaas is deze zelfde president mijns inziens in verlegenheid gebracht door de schandalen die zich na elkaar juist onder zijn beleid zich hebben aangediend en nog aandienen. Recent nog de benarde financiële situatie van Luchthavenbeheer, kennelijk vanwege wanbeheer (US$ 17.000.000) van de vorige leiding waardoor gemaakte arbeidsafspraken met het personeel door de huidige leiding niet kunnen worden nagekomen.

Vaker heeft men tegen mij hier in het parlement staan roepen: Kom met bewijzen, wanneer ik vermeende gevallen van misbruik van staatsmiddelen aan de orde stelde! Iets wat lijkt op een omgekeerde wereld. Bij vermeende corruptieve zaken, moet niet ik, maar de regering in actie komen. De CLAD-rapporten liegen er niet om en bevestigen dat er op vele gebieden financieel wanbeleid gevoerd is. Over bewijzen gesproken! We kunnen niet op dezelfde voet doorgaan voorzitter. Ik betreur daarom opnieuw het feit dat niet met voortvarendheid gewerkt wordt aan de afronding van de behandeling van de anti corruptiewet. Andere wetsvoorstellen genieten de voorkeur terwijl de schandalen zich opstapelen: (schoolboekenprroject, cassavefabriek, na-schoolse opvang, Carifesta, aankoop ambassade Brussel, SBSB case, EBS, schandalen op het ministerie van Jeugd en Sport, onlangs nog pakketten van Sociale Zaken die verduisterd waren, etc.)

Zolang er geen duidelijke maatregelen genomen worden tegen personen en groepen die zich schuldig hebben gemaakt aan zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, zijn wij als Surinaams volk veroordeeld tot herhaling van dezelfde fouten, niet alleen, maar ook belonen we wat verkeerd is of verkeerd gaat door niet op te treden! In Dubai heeft één van de sjeiks in één keer 8 van zijn topmanagers ontslagen, gewoon omdat ze niet op hun post waren en hun plicht verzaakten. In China is de regering actief in de bestrijding van corruptie en worden zelfs partijbonzen veroordeeld. Wij missen de voortvarendheid van deze regering hierin. De DOE-fractie zal niet achter dit beleid staan als er geen maatregelen genomen worden om erger te voorkomen, juist nu er enorme bedragen gemoeid zijn bij leningen die gesloten zijn of worden. Ik heb geen vertrouwen in een correcte besteding van middelen, als er op dit vlak niet serieus gehandeld wordt door de regering," spuugde Breeveld zijn gal.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May